Jasper Pillen (Open Vld) wil dat België capaciteit opbouwt "in hoogste geweldsspectrum"

Open Vld-Kamerlid Jasper Pillen. Photo News

Uncategorized

Verdachte gearresteerd in onderzoek dubbele kunstroof

Niels Geerinck

De Nederlandse politie heeft een 58-jarige man gearresteerd in een onderzoek naar een kunstroof. De verdachte zou twee werken van Van Gogh en Frans Hals gestolen hebben uit verschillende musea.

De werken die de man ontvreemd zou hebben, zijn nog niet teruggevonden. Het gaat om het schilderij ‘Lentetuin, de pastorietuin te Nuenen in het voorjaar’ van Vincent Van Gogh. Dat werk werd gestolen uit het Singer Museum in Laren. Het tweede werk is ‘Twee lachende jongens’ van Frans Hals. Dat werk werd ontvreemd uit het museum Hofje van Mevrouw Aerden in Leerdam.

Als een dief in de nacht

Het schilderij van Van Gogh werd in de nacht van 29 op 30 maart gestolen. Het museum had het werk op dat moment in bruikleen van het Groninger Museum. Bij de inbraak werd de glazen deur, die het schilderij moest vrijwaren van diefstal, volledig vernield. De politie reageerde direct op het alarm maar eens ze ter plaatse arriveerden was de dief al verdwenen.

Er werden bewakingsbeelden van de roof getoond tijdens een uitzending van het tv-programma Opsporing Verzocht. De politie kreeg daarop 56 tips binnen. In juni vorig jaar ontving kunstdetective Arthur Brand foto’s het gestolen werk. In de nacht van 26 augustus werd het tweede werk, het schilderij van Frans Hals, gestolen. De dieven drongen het museum langs de achterdeur binnen en gingen aan de haal met het werk. De Twee lachende jongens werd al eerder gestolen bij kunstroven in 2011 en 1988.

Belangrijke ontwikkeling

Wat de aanleiding gaf tot arrestatie van de verdachte man uit Baarn, is nog niet bekend. De Nederlandse politie noemt de arrestatie wel een ‘belangrijke ontwikkeling’ maar gaf aan dat het onderzoek nog in volle kracht doorgaat. Het Groninger Museum lanceerde twee weken geleden een speciale webpagina over het verdwenen schilderij. Museumdirecteur Andreas Blühm zegt tevreden te zijn met de arrestatie maar maakt zich nog altijd zorgen om het schilderij. “Ik ben blij dat de zaak nog de aandacht heeft van de politie. De vraag is, helpt de aanhouding om het schilderij terug te krijgen? Dat is moeilijk te beoordelen”, aldus Blühm.

Kunstdetective

De zaak heeft vanzelfsprekend ook de aandacht getrokken van een kunstdetective. Arthur Brand volgt de zaak en andere kunstroven op de voet. Hij noemt de aanhouding “fantastisch gedaan. Het beste team van Nederland zit op deze zaak. Normaal gesproken zie je dat de politie er na een paar maanden mee stopt, maar dit team houdt vol”.

Hij denk te weten waar de gestolen Van Gogh zich bevindt. Het werk zou volgens de detective al twee keer doorverkocht zijn. Het zou nu in handen zijn van een man die vastzit voor grootschalige cocaïnehandel. “Hij wilde het schilderij gebruiken voor strafvermindering. Ik heb al gelijk gezegd: lever hem maar in, want jullie gaan allemaal nat. Dat gebeurt nu ook.” Volgens Brand bevindt het werk van Frans Hals zich ook nog altijd op Nederlandse bodem.

Het spoorloos werk van Frans Hals -Foto: Alamy
Het spoorloos werk van Frans Hals -Foto: Alamy

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Niels Geerinck (1994) koestert een passie voor de binnen- en buitenlandse (geo)politiek. Zijn interessegebied richt zich in het bijzonder naar de politieke en culturele tendensen in de Hongaarse, Angelsaksische en Scandinavische sferen. Cultuur- en boekenliefhebber.

Plaats een reactie

Delen