Boerenbond stapt naar Grondwettelijk Hof als stikstofdecreet gestemd wordt: “Ronduit onwettige en onrechtvaardige elementen”

Lode Ceyssens van Boerenbond. Photonews

Uncategorized

Verenigd Koninkrijk: ondanks Brexit toch recordaantal illegale migranten

Niels Geerinck

Het aantal illegale migranten die sinds begin dit jaar de kust het Verenigd-Koninkrijk zullen bereiken wordt geschat op zo’n 20.000. Dat is meer dan een verdubbeling van het recordaantal van vorig jaar, ondanks Brexit. Dinsdagmiddag werden opnieuw 140 mensen aan land gebracht. Dat meldt de Daily Telegraph.

Uit het onderzoek van de krant blijkt dat wanneer de huidige trend zich aanhoudt, dat een influx van 20,000 migranten zou betekenen. Ondanks beloften vanuit de politiek om net dit pijnpunt aan te pakken en het in te zetten als een speerpunt en drijfveer voor de Brexit.

Dagrecords sneuvelen

Dinsdag maakten 140 migranten de overtocht vanuit Frankrijk en nog eens 120 anderen werden woensdagochtend aan wal gehaald door Border Force. Op een strand nabij Dungeness werd nog een groep van 12 mensen gevonden door de plaatselijke politie. Volgens de autoriteiten maakten mensensmokkelaars gebruik van het mooie weer en de gunstige omstandigheden op het Kanaal om heel wat mensen de oversteek te doen maken. Franse grenswachten verhinderden daarbovenop nog 142 mensen om de oversteek te maken. UK Migration Watch spreekt van hallucinante cijfers en volgens de organisatie zijn alle voorgaande “records” deze week gesneuveld.

Acceleratie alvorens de nieuwe hervorming

De organisatie die de migratiecrisis over het Engels Kanaal dient te monitoren ‘Migration Watch UK’ laat weten dat er “meer dan een verdubbeling in mensen die de oversteek gemaakt hebben heeft plaatsgevonden. Deze problematiek zal blijven bestaan totdat het echt duidelijk gemaakt wordt dat illegalen geen asiel meer kunnen aanvragen”, aldus voorzitter Mehmet Alp.

Volgens de oud-voorzitter van Border Force, Tony Smith, is er ook een nieuw probleem. Volgens hem maken de mensensmokkelaars gebruik van de hervormingspolitiek die Brits minister van Binnenlandse Zaken Priti Patel wil invoeren. Patel wil het immigratiesysteem volledig hervormen en volgens Smith gebruiken mensensmokkelaars deze informatie om onrust aan te wakkeren bij de migranten. Zo worden ze aangespoord toch de oversteek te maken, alvorens de nieuwe hervormingen in actie treden. “Er zal nooit iets veranderen, behalve wanneer de politiek écht maatregelen durft nemen”, zo besluit Smith.

Sovereign Borders Bill

Minister van Binnenlandse Zaken Priti Patel kondigde vorige week woensdag een reeks van hervormingen aan. Volgens Patel is het asielsysteem in het Verenigd-Koninkrijk volledig mislukt. De nakende hervormingen maken deel uit van de zogenaamde ‘Sovereign Borders Bill’ die door de regering van Boris Johnson gestemd werd. De wet moet er later dit jaar komen maar Patel wil de hervormingen al sneller doorvoeren.

Door de hervormingen zou het voor illegale migranten, die arriveren per boot, onmogelijk worden om asiel aan te vragen of om op termijn Brits staatsburger te worden. Wanneer blijkt dat deze migranten tijdens hun tocht doorheen veilige landen zijn gereisd, worden zij -in theorie- binnen 24 uur terug naar het dichtstbijzijnde -veilig- land overgebracht. Wanneer mensensmokkelaars aangehouden worden riskeren zij een strafmaat van levenslang.

Toch is het vooralsnog erg onduidelijk hoe het Verenigd-Koninkrijk deze wetgeving en de werking ervan gevolg zal geven. Inzake het terugsturen van illegale migranten zijn er nog geen akkoorden tussen de Europese Unie en het VK. En tot op heden slaagt de Britse regering er al niet in om de toestroom aan boten al aan banden te leggen. Oud-UKIP-voorzitter en Brexit-pioneer Nigel Farage richt zich op Twitter naar Patel. “Geen woorden maar daden”, aldus Farage.

Opvang en onderdak in luxe hotels

Dankzij een onthullende reportage van Nigel Farage raakte ook bekend dat heel wat van deze illegale migranten automatisch onderdak krijgen in luxe hotels gesitueerd langsheen de Britse kustlijn. De totale kost van het ‘hotel programma’ komt neer op 258 miljoen Britse pond. De minister voor Binnenlandse Zaken liet tevens ook weten dat de Britse regering van plan is om militaire kampen te gaan gebruiken als nieuwe huisvesting voor illegale migranten.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Niels Geerinck (1994) koestert een passie voor de binnen- en buitenlandse (geo)politiek. Zijn interessegebied richt zich in het bijzonder naar de politieke en culturele tendensen in de Hongaarse, Angelsaksische en Scandinavische sferen. Cultuur- en boekenliefhebber.

1 gedachte over “Verenigd Koninkrijk: ondanks Brexit toch recordaantal illegale migranten”

Plaats een reactie

Delen