Commissievoorzitter Ursula von der Leyen, voorzitter van de Europese Raad Charles Michel en president Recep Tayyip Erdogan (EU)

Commissievoorzitter Ursula von der Leyen, voorzitter van de Europese Raad Charles Michel en president Recep Tayyip Erdogan (EU)

Uncategorized

Von der Leyen: “Sofagate is gebeurd omdat ik een vrouw ben”

Pieter Van Berkel

Europees Commissievoorzitter Ursula von der Leyen zegt nadrukkelijk dat ‘sofagate’ gebeurde omwille van seksisme.

“Het is gebeurd omdat ik een vrouw ben”, zei von der Leyen maandag in het Europees Parlement. Ze kon naar eigen zeggen “geen enkele rechtvaardiging” in de Europese verdragen vinden die verklaren waarom ze op een bank moest zitten, terwijl Erdogan en Michel in stoelen zaten.

“Zou dit ook gebeurd zijn als ik een pak en een stropdas had gedragen”, vroeg von der Leyen. “Op de foto’s van vorige vergaderingen heb ik geen tekort aan stoelen gezien. Maar ja, ik heb ook geen vrouwen op deze foto’s gezien.”

Ze richtte zich expliciet tot de vrouwelijke parlementsleden. “Ik voelde me gekwetst. En ik voelde me alleen – als vrouw en als Europeaan”, aldus von der Leyen. “Dit laat zien hoe ver we nog moeten gaan voordat vrouwen als gelijken worden behandeld, altijd en overal.”

“Hoe zit het met de miljoenen vrouwen die zichzelf niet kunnen laten horen”, vroeg de Commissievoorzitter. “Toen ik op de bijeenkomst aankwam, waren er camera’s in de zaal. Dankzij hen ging de korte video van mijn aankomst onmiddellijk viraal. […] Maar we weten allemaal dat duizenden soortgelijke incidenten, waarvan de meeste veel ernstiger zijn, onopgemerkt blijven, niemand die ze ooit ziet of erover hoort, omdat er geen camera is, omdat er niemand is die oplet. We moeten ervoor zorgen dat ook deze verhalen worden verteld.”

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Pieter Van Berkel (°1990, Genk) is historicus en volgt de (inter)nationale politiek en 'culture wars' op de voet. Interesse in politiek, geschiedenis, filosofie en religies in al hun vormen. Sciencefictionfanaat.

11 gedachten over “Von der Leyen: “Sofagate is gebeurd omdat ik een vrouw ben””

  1. Het moet me van het hart, ondanks dat ik haar steun in haar reactie als vrouw, dat zij voor één keer wordt geconfronteerd met de gevolgen van haar beleid ivm onbegrensde immigratie en mislukte integratie. Zij komt eens uit haar ivoren toren en wordt dan geconfronteerd met een fenomeen waarmee de Europese (witte) vrouwen elke dag mee te maken hebben als zij zich op straat durven begeven. Was zij een beetje alerter geweest, dan had zij ter plekke actie ondernomen door in de zaal een stoel te gaan nemen (die daar ongetwijfeld wel stond) en mee aan te schuiven. Van eigen laken een broek !

  2. Waar klaagt ze toch over? Ik dacht dat de Islam een feministische religie was? Indien Ursula hier aanstoot aan neemt, mag ze voor mijn part beginnen met een kordatere aanpak van geïmporteerd patriarchaat in Europa. Daar heeft ze jammer genoeg de “ballen” niet voor (sorry voor de woordspeling). Op mijn medelijden moet ze alvast niet rekenen!

  3. Islam en gelijke vrouwenrechten gaan nu eenmaal niet samen. In de moslimwereld wordt van vrouwen nederigheid verwacht tov van de man. Als mevrouw Ursula von der Leyen denkt dat moslims zich zullen aanpassen aan haar beschavingsnormen is ze zeer naïef. Dat Charles Michel fout is gegaan door zijn schrijnend gebrek aan elementaire hoffelijkheid
    ga ik niet ontkennen. Maar in tegenstelling Michel (bezoeker) speelde een Erdogan een thuismatch. Terloops genoteerd, zowel Michel als Von der Leyen missen blijkbaar elementaire kennis over de savoir-vivre in de moslimwereld.

  4. Ursula gaat dan een rechtvaardiging zoeken in de Europese verdragen ! Dat moet vast een soort Bijbel zijn.
    Maar als ik mij niet vergis gelden de Europese verdragen niet op Turks grondgebied. Toch niet de laatste keer dat ik keek :-).

  5. Inderdaad : Conservatieve partijen in Europa bekritiseren het Verdrag van Istanbul, dat dient om vrouwen te beschermen tegen geweld. Turkije stapt er als eerste uit om ‘familiewaarden te garanderen’.

  6. achteraf bleiten . mevrouw von leyen had onmiddellijk moeten reageren en een ernstig diplomatiek incident moeten uitlokken . Wat kan het erdogan schelen dat ze nu binnen europa een beetje t slachtoffer uithangt ? in turkije zijn ze niet zo naief om mee te huilen met het gejank van de beroepsgediscrimineerden . en tot deze categorie heeft ursula zichzelf gedegradeerd .

  7. Men kan veel kritiek hebben op op Ursula von der Leyen als Europees Commissievoorzitter, maar in haar toespraak tot het Europees Parlement over Sofagate nam ze geen blad voor de mond. « Ik voelde me alleen en voelde me gekwetst als vrouw en als Europeaan”, kan tellen als blamage voor Charles Michel, de zgn. EU-president, eigenlijk de voorzitter van de Europese Raad, die zich als een natte dweil gedroeg. Haar toespraak is een zeer moedige stellingname ter verdediging van al die vrouwen die het slachtoffer zijn van huiselijk en niet-huiselijk geweld en discriminatie, maar hun stem niet kunnen laten horen. Het siert Ursula dat ze vanuit haar bevoorrechte positie, zoals ze zelf zegt, opkomt voor de miljoenen vrouwen die hun stem niet kunnen verheffen of wier stem gewoonweg wordt doodgezwegen « … in every corner of the world ». Ook de EU zelf en Brussel, hoofdstad van de EU, maakt er deel van uit, alhoewel Brussel zeker geen uithoek van de wereld is.

    Brussel, waar vrouwen dagelijks het slachtoffer zijn van seksuele intimidatie, van « incidenten », die heel wat ernstiger zijn dan wat Ursula, in het licht van de camera’s, is overkomen en die dan vaak nog worden doodgezwegen of gebanaliseerd door de Brusselse gezaghebbers. Niet alleen in Brussel worden vrouwen seksueel geïntimideerd maar ook elders in West-Europa. « We moeten ervoor zorgen dat ook deze verhalen worden verteld en dat er ook actie op volgt », benadrukt Ursula. Terecht, haar stellingname voor vrouwenrechten en haar verdediging van de Conventie van Istanbul, tegen sultan Erdogan in, is een hart onder de riem, niet enkel voor hen die strijden tegen huiselijk geweld, maar vooral voor hen die de meest barbaarse vormen van geweld tegen meisjes en vrouwen aanklagen, zoals de genitale verminking (besnijdenis) van kleine meisjes, die ook in de EU plaatsvindt. Lees daarover het boek ‘Omdat je een meisje bent. Verhaal van een besneden leven’ van Assita KANKO, Europees parlementslid voor de N-VA, die het als haar missie ziet deze barbaarsheid te bestrijden. In België wordt het aantal slachtoffers geschat op 13.000 en zo’n 4.000 bevinden zich in de risicozone. .

  8. Huilhuil, ik voelde mij alleen. En dat wilt dan gelijkheid met mannen? Als ze een beetje karakter had gehad was ze naar Michel gestapt met “sta eens recht manneke”.
    Voor boerenpummel Michel zo mogelijk nog minder begrip.

Plaats een reactie

Delen