(Shutterstock)

(Shutterstock)

Uncategorized

VS sturen ‘onofficiële delegatie’ naar Taiwan als teken van steun

Pieter Van Berkel

De Amerikaanse president Joe Biden (Dem.) stuurt een ‘onofficiële delegatie’ naar Taiwan als signaal van steun aan het democratische eiland, dat onder druk staat van China.

Het gaat om verschillende voormalige functionarissen: senator Chris Dodd en voormalige viceministers van Buitenlandse Zaken Richard Armitage en James Steinberg. “De selectie van deze drie personen – hooggeplaatste staatslieden die al lang bevriend zijn met Taiwan en persoonlijk nauw samenwerken met president Biden – geeft een belangrijk signaal af over de betrokkenheid van de VS bij Taiwan en zijn democratie”, klinkt het.

Vrijere ontmoetingen

De delegatie wordt donderdagochtend ontvangen door de Taiwanese president Tsai Ing-wen. Woensdag arriveert de groep in de Taiwanese hoofdstad Taipei. De diplomatieke missie vindt plaats op de 42ste verjaardag van de Taiwan Relations Act – de wet rond wapenverkoop aan Taiwan. Biden stemde indertijd zelf nog voor die wet.

Vrijdag vaardigde het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken een nieuwe richtlijn uit om vrijere ontmoetingen tussen Taiwanese en Amerikaanse functionarissen toe te laten. Daarmee zet de regering-Biden het beleid van zijn voorganger Trump inzake China en Taiwan grotendeels verder.

De laatste jaren is Beijing zich steeds dreigender gaan opstellen tegenover het eiland, dat door communistisch China als een afvallige provincie beschouwd wordt.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Pieter Van Berkel (°1990, Genk) is historicus en volgt de (inter)nationale politiek en 'culture wars' op de voet. Interesse in politiek, geschiedenis, filosofie en religies in al hun vormen. Sciencefictionfanaat.

2 gedachten over “VS sturen ‘onofficiële delegatie’ naar Taiwan als teken van steun”

  1. Wanneer gaan Belgique en Vlaanderen eens een delegatie naar de Indiaanse natie in de USA sturen om hun politieke eisen voor autonomie te ondersteunen. Anders geformuleerd: als de secessie van Taïwan rechtsgeldig is dan heeft Vlaanderen of zelfs een Vlaamse provincie het recht om haar onafhankelijkheid uit te roepen. Regio’s als Schotland, Catalonië en Québec toonden wel de politieke moed en correctheid om naar de stem van het volk te luisteren. Dit kan dus niet in een autocratisch regime (Be + VL) waar een junta van arrogante partijvoorzitters de stem het volk het zwijgen oplegt.

Plaats een reactie

Delen