Antwerpse vzw Kras neemt tijdelijk werking Let's Go Urban over: stad deze zomer op zoek naar nieuwe kandidaten

Antwerps Schepen voor Jeugd Jinnih Beels. Foto: Vincent Duterne/Photonews

Binnenland politiek

Antwerpse vzw Kras neemt tijdelijk werking Let’s Go Urban over: stad deze zomer op zoek naar nieuwe kandidaten

Kristof Luypaert

De stad Antwerpen zal een open oproep lanceren om een nieuwe partner te zoeken die een gelijkaardige werking op zal zetten als Let’s Go Urban (LGU) in het Urban Center in de Antwerpse wijk Kiel. Vzw Kras Jeugdwerk zal op korte termijn een laagdrempelig dans- en beweegaanbod organiseren. Dat zegt Antwerps schepen van Jeugd Jinnih Beels (Vooruit) maandag in een interview met Het Nieuwsblad.

Het Antwerpse schepencollege blijft zo de meerwaarde van het project van LGU verdedigen. Dat gaven alle coalitiepartners reeds aan tijdens de jongste gemeenteraad. Kras Jeugdwerk – dat ook al gevestigd was in het Urban Center zal een extra aanbod op het vlak van welzijn aanbieden. Ook laat de stad op korte termijn via bestaande overeenkomsten laagdrempelige dans- en beweegactiviteiten laten organiseren. Zo blijft er een aanbod voor kinderen en jongeren uit de wijk.

Voor de langere termijn zoekt de stad via een open oproep naar een tweede organisatie voor het Urban Center. Die moet er een laagdrempelig aanbod organiseren voor kinderen en jongeren vanuit urban culture. “Bedoeling is dat het aanbod zich onderscheidt van het klassieke jeugdwelzijnsaanbod”, zegt Jeugdschepen Jinnih Beels. “Kinderen en jongeren moeten de kans krijgen om kennis te maken met verschillende disciplines binnen urban culture.”

Beels kondigt aan dat die oproep “ergens in de zomer” zal gebeuren. “Bovendien willen we de jongeren zelf ook betrekken in de zoektocht naar die nieuwe partner. Wanneer de nieuwe organisatie van start zal gaan, valt moeilijk te zeggen.”

Beels pas op 2 februari op de hoogte

In een interview met Het Nieuwsblad geeft de Antwerpse schepen van Jeugd Jinnih Beels (Vooruit) toe dat er fouten gemaakt zijn. “Wij komen hier zeker niet goed uit. Maar moet je na elke fout opstappen?”, klinkt het.

Binnen LGU eisten drie bestuurders al meer dan een jaar geleden uitleg van Sihame El Kaouakibi. Tot een extern onderzoek van iForce uitwees dat er iets niet pluis was en ze naar de ondernemingsrechtbank trokken zou Beels (Vooruit) niet op de hoogte zijn geweest. Dat is intussen drie maanden geleden.

“Voordien heeft niemand mij of mijn administratie iets laten weten over strubbelingen of wat dan ook. Ik heb geen zicht op de interne keuken van de organisaties die wij subsidiëren. Wij betoelagen. Het is aan de raad van bestuur om aan deugdelijk bestuur te doen.”, verdedigt Beels zich.

“Van de knappe koppen die daar zaten, mag je toch verwachten dat ze hun taak naar behoren uitoefenen?” Op de vraag of de stad niet beter zelf mensen afvaardigt luidt het antwoord categoriek neen. “Het is toch niet de taak van de stad om in alle 35 jeugdorganisaties te zetelen die wij betoelagen? Wij hebben een afsprakennota met al die verenigingen. Vervolgens vertrouwen wij erop dat ze de maatschappelijke doelstellingen voor en met onze jeugd behalen. In 99 procent van de organisaties loopt dat ook heel goed.”

“Iedereen was betoverd door het project van El Kaouakibi”

Over het verleden en over de verantwoordelijkheden van haar voorgangster op Jeugd, Nabilla Ait Daoud (N-VA) onder wie de schimmige aanwending van honderdduizenden euro’s jaren plaats vond spreekt Beels zich niet uit.

“Mevrouw Ait Daoud is oud genoeg om in haar eigen naam te spreken. Ik zat ook niet in het vorige bestuur. Maar zelfs dan ga ik zeker geen steen gooien, want iedereen was betoverd door het project van El Kaouakibi.”

Volgens Beels was er in elk geval géén kwaad opzet: “U moet ook niet doen alsof er niets gecontroleerd werd. Er zijn fouten gemaakt en wij komen hier zeker niet goed uit. Maar wanneer er kwaad opzet zou zijn geweest, dan zou dat gebleken zijn uit alle mails van de administratie die de auditeurs hebben uitgeplozen.”

Naar eigen zeggen had Beels alvast geen nauw contact met Sihame El Kaouakibi. “Ik heb haar een keer officieel gezien bij de eerstesteenlegging van het nieuwe gebouw. En in 2018 heeft ze ons een rondleiding gegeven in de gerenoveerde feestzaal toen we daar met onze ploeg passeerden tijdens de kiescampagne.

Urban Culture gaat voort: vzw Kras neemt deel van werking over

Beels bevestigt in het interview dat de Antwerpse vzw Kras, een andere stads vzw die beschikt over een ruim subsidiebudget voor jeugdwerking, voorlopig een groot deel van de werking op zich neemt. Wel gaat de stad op zoek naar andere kandidaten “om een aanbod te ontwikkelen rond urban culture, want LGU was meer dan een dansacademie.”

Beels heeft alvast het volste vertrouwen dat die rol door een andere organisatie kan worden overgenomen. “Daar maak ik me weinig zorgen over. LGU had niet het monopolie”, besluit Beels.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Kristof Luypaert (1976) is criminoloog (UGent). Als ex-politiecommissaris en onderzoeksjournalist volgt hij de thema's justitie, politie, misdaad en criminaliteit op de voet. Ook het leven in en rond de Wetstraat kent nog weinig geheimen voor hem.

16 gedachten over “Antwerpse vzw Kras neemt tijdelijk werking Let’s Go Urban over: stad deze zomer op zoek naar nieuwe kandidaten”

  1. Jinnih Beels gaat volgens de MSM (Nieuwsblad.be) “puinruimen”.
    Persoonlijk verwacht ik niet dat er veel stof zal opwaaien bij dit “puinruimen”.
    Eerder: damage control.
    Vandela (vooruit) Beels (vooruit) heel toevallig.
    En zoals ik altijd zeg: toeval bestaat niet. 😉
    Of is het mijn slecht karakter?

  2. “Ik heb geen zicht op de interne keuken van de organisaties die wij subsidiëren, wij betoelagen”
    -> Dan ben je ofwel onbekwaam, ofwel subsidieer je uit het voorzichtigheidsprincipe zoiets gewoon NIET. Hoe moeilijk kan dat zijn?

  3. ’t Stad werd voor honderdduizenden euro’s in ’t zak gezet door een odalisk van vreemde origine, met oogluikende goedkeuring van een N-VA-schepen van vreemde origine. En nu is het een Vooruit-schepen van vreede origine die de taak van geldschijtend subsidie-ezeltje overneemt. Hebben die steenezels van het Antwerpse bestuur dan nog niet geleerd dat ‘allochtoon’ niet rijmt met ‘econoom’? ‘Moet je na elke fout opstappen?’ vraagt Beels zich af. Diefstal van miljoenen is een grove fout. En een schepen die een grove fout maakt – ook al is ze betoverd door een rasgenote – moet inderdaad opstappen.

  4. Ik gok op het eerste, hiermee ineens erkennend dat er langs politieke kant wel geen kwaad opzet zal meegespeeld hebben.
    En ‘subsidiëren’ versus ‘betoelagen’: pure Wortspielerei!

  5. Dit zou door sommigen als ‘racistisch’ omschreven kunnen worden, hoewel er zeker wel iets van aan is.
    En ‘grove’ fouten moéten met ontslag bestraft worden ja. After all gaat dit om een slechte besteding van ONS geld!

  6. Subsidiekraan DICHT naar dat multicultureluurs balletgespartel, terwijl Chiro, Scouts etc… hun bivak kamp moeten financieren met wafelbak, koekjesverkoop, spagehetti etentjes etc… Halt aan die discriminatie !

  7. Inderdaad bij de Chiro en scouts geen allochtonen te zien waarom , simpel willen zich niet integreren en dan maar janken dat ze zogezegd niet aanvaard worden en de blanken racisten zijn, en de nuttige idioten de politici nemen dat voor waar en smijten met geld om de integratie te bevorderen. Ik zie wekelijks op de markt dat allochtonen nooit kopen bij de Belgen en enkel bij hun soortgenoten die daar staan en het de Belgen dus niet gunnen , maar het grootste deel leeft er van een uitkering wel betaald door de Belgen van dat geld zijn ze niet vies !!

  8. Ah, dus het is niet de taak wanneer je het belastinggeld uitdeelt, te waken over het feit dat deze gelden nuttig worden aangewend? Als dat al de taak niet is, dan kunnen we de hele politiek afschaffen.

  9. Schandalige verkwisting van ONS belastinggeld terwijl Chiro en Scouts wafelbak, koekjesverkoop, spaghetti etentjes moeten organiseren om wat schamel budget bijeen te schrapen om op bivak kamp te kunnen gaan ! Wie zijn dan de ECHTE “achteruitgestelde jongeren” ???????

Plaats een reactie

Delen