De Frans Thirrystraat in Zellik. Foto Google Streetview

De Frans Thirrystraat in Zellik. Foto Google Streetview

Uncategorized

Brusselse politie moet Flageyplein ontruimen, ook waterkanon ingezet

Anton Schelfaut

De politie heeft zaterdagnacht de buurt van het Brusselse Flageyplein moeten ontruimen. Op dat moment waren er nog honderden feestvierders aanwezig. Bij de ontruiming werd ook het waterkanon ingezet. Er vielen uiteindelijk twee gewonden.

Op het Heilig-Kruisplein, dat grenst aan het Flageyplein, waren een paar duizend mensen samengekomen. Op sociale media was opgeroepen om het einde van de avondklok te vieren. Bij het ingaan van het samenscholingsverbod om middernacht stond er nog steeds een menigte. De aanwezigen hielden geen afstand en droegen geen mondmasker. Ondanks enkele aanmaningen van de politie en het gemeentebestuur wilde een 500-tal feestvierders niet vertrekken.

“Door een grote groep mensen werden de covidmaatregelen niet nageleefd. We hebben die de hele avond aangesproken, en ook de burgemeester van Elsene en medewerkers van de gemeenten probeerden hen aan te sporen naar huis te gaan. Er waren ook kuisploegen aanwezig om te verhinderen dat er met lege glazen zou gegooid werden, maar dat gebeurde hier en daar toch”, zegt Olivier Slosse van de Brusselse politie aan VRT NWS.

De situatie liep uit de hand en rond half twee vannacht werd het waterkanon ingezet. “Bij die laatste beweging viel het op dat er een aantal mensen aanwezig waren die absoluut niet dronken waren en mensen aanspoorden om te blijven, en ervoor te zorgen dat ze de spelregels niet naleven”, aldus Slosse.

Uiteindelijk vielen er twee gewonden. Drie mensen zijn bestuurlijk aangehouden.

“Willen jullie tonen waarom een avondklok nodig was?”

Viroloog Marc Van Ranst riep de aanwezigen via Twitter op om huiswaarts te keren. “Verkloot het niet voor de rest van de bevolking”, klonk het. “Of willen jullie tonen waarom een avondklok nodig was?”

(Lees verder onder de tweet.)

Ontslag

Op Twitter eist Vlaams Parlementslid Els Ampe (Open Vld) het ontslag van burgemeester van Elsense Christos Doulkeridis (Ecolo). “Als je als burgemeester politie opdracht geeft mensen op de grond te gooien wanneer ze in de straat wandelen om naar huis te gaan ben je niet goed bij je hoofd… #lockdowndictatuur”, schrijft ze.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Anton heeft een passie voor politiek, media en technologie. Hij volgt de binnen- en buitenlandse politieke actualiteit op de voet.

2 gedachten over “Brusselse politie moet Flageyplein ontruimen, ook waterkanon ingezet”

  1. Die mvr toch altijd weer avondklok aan halen 🙂 wel Marc als die avondklok er niet was. Was dit feest er ook niet, hier werd namelijk het einde van de avondklok gevierd. Een reactie op een actie van u en onze geweldige overheid. Ach ja die man blijft toch gewoon dromen.

  2. De burgemeester van Elsense Christos Doulkeridis (Ecolo) was ter plaatse (chapeau) en heeft de feestvierders, om middernacht, per luidspreker opgeroepen het plein te ontruimen en huiswaarts te keren. Hij riep op om de nachtrust van de buurtbewoners te respecteren. Helaas werd zijn oproep door een belangrijke groep aanwezigen genegeerd en was hij verplicht de politie manu militari (met waterkanon) te laten optreden. Alleszins een pluim voor burgemeester Doulkeridis voor zijn professionele aanpak.. Een valse politieke (liberale) noot. Ik begrijp niet wat VL kamerlid Els Ampe (Open Vld) bezielde, om dronken gasten te verdedigen die de politie ostentatief staan te provoceren.

Plaats een reactie

Delen