Foto Shutterstock

Foto Shutterstock

Uncategorized

Burger draait op voor fraude van 13 miljoen met groenestroomcertificaten

Simon Segers

Omwille van een “personeelstekort” in de rechtbank van eerste aanleg in Tongeren, worden enkele fraudedossiers inzake groenestroomcertificaten niet behandeld. Aangezien de energiefactuur van de consument opdraait voor de voordelen van deze certificaten betaalt de Vlaming hierdoor ten onrechte meer.

De Vlaamse regering voerde het systeem van groenestroomcertificaten in 2006 in om het gebruik van zonne-energie te stimuleren. De consument krijgt voor elke 1000 kWh die met zonnepanelen wordt opgewekt een bedrag. Iedereen die elektriciteit verbruikt, betaalt een deel openbaredienstverplichtingen (ODV) waarmee de certificaten gefinancierd worden. Het systeem is intussen afgebouwd; installaties van maximaal 10 kW die na 14 juni 2015 in gebruik zijn genomen krijgen geen certificaat meer.

Voorlopig niet behandeld

Vorig jaar behandelde het gerecht 232 dossiers inzake fraude met groenestroomcertificaten, waarbij 5 miljoen euro werd teruggevorderd. Netbeheerder Fluvius heeft in de provincie Limburg drie rechtszaken lopen, waarvan een om een bedrag van 13 miljoen euro. De rechtbank van eerste aanleg in Tongeren kent een tekort aan rechters sinds augustus 2019 en voorlopig staan er geen vacatures open. Aangezien de benoemingsprocedure van een rechter zeven maanden duurt, zullen deze fraudezaken niet op korte termijn behandeld worden.

Vlaams minister van Energie Zuhal Demir (N-VA) reageert verontwaardigd: “Vanuit Vlaanderen willen we in samenwerking met Fluvius consequent de strijd voeren tegen fraude met groenestroomcertificaten en fraudeurs laten veroordelen. Maar dit is echt hallucinant en werkt straffeloosheid in de hand. De fraudeurs voelen zich ongenaakbaar – en het ergste is dat het bedrag op die manier niet teruggevorderd kan worden. Het gaat om liefst 13 miljoen die Fluvius op die manier niet in mindering kan brengen van de elektriciteitsfactuur van de gezinnen en de kmo’s.”

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Simon heeft een brede interesse voor politiek en cultuur. Hij is ook gepassioneerd door wetenschap en luchtvaart.

2 gedachten over “Burger draait op voor fraude van 13 miljoen met groenestroomcertificaten”

  1. Ze kunnen versterking vragen uit Mechelen . Daar hebben ze blijkbaar personeel te veel . Of kunnen die alleen maar niet gesubsidieerde organisaties intimideren ?

Plaats een reactie

Delen