Caliniuc schuldig aan moord en verkrachting op Sofie Muylle

Assisenproces Brugge. De Roemeen Alexandru Caliniuc staat terecht voor voor de moord en de verkrachting op Sofie Muylle. Foto: Gianni Barbieux / Photo News

Uncategorized

Caliniuc schuldig aan moord en verkrachting op Sofie Muylle

Kristof Luypaert

De volksjury heeft Alexandru Caliniuc (27) schuldig verklaard aan moord en verkrachting op Sofie Muylle (27). De Roemeen ontkende tevergeefs dat hij het slachtoffer in januari 2017 bewust van het leven beroofde. De vrouw uit Roeselare kwam op het strand van Knokke door onderkoeling om het leven. Van foltering was volgens de juryleden echter geen sprake.

Het lichaam van de jonge vrouw uit Roeselare is op zondag 22 januari 2017 om 12.19 uur door een wandelaar aangetroffen onder een houten staketsel. Uit de eerste vaststellingen van de wetsdokter bleek dat Sofie Muylle in de loop van de nacht wellicht door smoring om het leven was gebracht.

Enkele uren eerder had haar vriend al aan de politie laten weten dat ze tijdens een avondje uit plots verdwenen was. Op camerabeelden was te zien hoe een man met een opvallende blauwe jas na de feiten urenlang bleef rondhangen in de buurt van het lichaam. In dat kader is Alexandru Caliniuc in juni 2017 in zijn thuisland opgepakt.

Verder onderzoek wees later uit dat het DNA van de beschuldigde overeenstemt met het DNA-materiaal op het slachtoffer en haar kledij. Het ging onder andere om spermavlekken. Op zijn gsm zijn bovendien foto’s en beelden van het zieltogende slachtoffer aangetroffen.

Beelden bewijzen dat Sofie Muylle in “zeer kritieke toestand” verkeerde

Een college van deskundigen kwam uiteindelijk tot de conclusie dat het slachtoffer in de vrieskou stierf aan onderkoeling. De verdediging had gevraagd om de moord te herkwalificeren naar schuldig verzuim. In het arrest wees het Hof van Assisen op het feit dat Caliniuc zelf het slachtoffer bij vriestemperaturen ruim 40 meter over het strand sleepte.

Op dat moment was de jonge vrouw slechts gekleed in een kort rokje, een blouse met korte mouwen en nylonkousen. De jury merkte ook op dat de beschuldigde haar minstens deels ontkleedde om haar meermaals te verkrachten.

Die bewuste ochtend wachtte Caliniuc op daglicht om Sofie enkele keren van onder het staketsel te halen, zodat hij beelden kon maken. “Uit deze opnamen komt naar voor dat het slachtoffer duidelijk in een zeer kritieke toestand verkeerde”, oordeelt de assisenjury.

Het slachtoffer had schuim op de mond, ademde moeilijk en bewoog duidelijk vertraagd. Caliniuc was zich ervan bewust dat de jonge vrouw stervende was. Meer zelfs, hij zegt het ook letterlijk tijdens het filmen. “Haar algemene toestand liet daarover trouwens niet de minste twijfel bestaan.”

Moord met voorbedachten rade

Het hof en de jury wezen er tenslotte op dat de Roemeen zijn slachtoffer uiteindelijk tot diep onder het staketsel trok. “Op die manier werd ze volledig onttrokken aan het zicht van voorbijgangers op de dijk en zeer moeilijk zichtbaar voor voorbijgangers op het strand.”

Op het strand of gewoon voor het staketsel was ze zeker wel tijdig gevonden. Uit een nieuwe foto bleek dat Caliniuc twee uur later kwam controleren of Sofie overleden was. Met anderen woorden heeft hij het slachtoffer verborgen om zeker te zijn dat ze zou sterven.

De verdediging pleitte tevergeefs dat Caliniuc niet met voorbedachten rade handelde. In het arrest is echter vastgesteld dat hij zijn slachtoffer meermaals versleepte.

“Hieruit blijkt dat de beschuldigde in deze tijdspanne heeft overwogen wat hij met het slachtoffer zou doen.”  Alexandru Caliniuc bekende tijdens het onderzoek dat hij het slachtoffer verkrachtte. Ook de kwetsbare toestand van Sofie stond volgens de jury buiten kijf. De onderkoeling en haar verminderd bewustzijn bleek immers duidelijk uit zijn eigen verklaringen, uit de beelden en uit de getuigenis van de wetsdokters. Ten slotte werd voor foltering als verzwarende omstandigheid wel met succes de vrijspraak gevraagd.

“Het is niet gebleken dat de beschuldigde opzettelijk handelingen zou hebben gesteld met de bedoeling om hevige pijn of ernstig geestelijk lijden te veroorzaken”, aldus voorzitter Willem De Pauw. Daarmee is de beschuldiging van foltering niet weerhouden.

De debatten over de strafmaat zullen dinsdag gehouden worden. Alexandru Caliniuc riskeert levenslange opsluiting.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Kristof Luypaert (1976) is criminoloog (UGent). Als ex-politiecommissaris en onderzoeksjournalist volgt hij de thema's justitie, politie, misdaad en criminaliteit op de voet. Ook het leven in en rond de Wetstraat kent nog weinig geheimen voor hem.

Plaats een reactie

Delen