Vlaams Belang-fractievoorzitter Chris Janssens

Binnenland politiek

Chris Janssens (Vlaams Belang) weigert commissie radicalisering bijeen te roepen

Wannes Neukermans

N-VA, Vooruit en Groen willen de radicaliseringscommissie van het Vlaams Parlement bijeenroepen. De voorzitter van de commissie, Chris Janssens (Vlaams Belang), weigert echter. “Dit is een exclusief federale bevoegdheid. Aan politieke en contraproductieve spelletjes doe ik niet mee.

Vrijdagochtend riep Imade Annouri (Groen) als eerste op om de commissie radicalisering samen te roepen. “De toenemende dreiging van extreemrechtse radicalisering baart heel wat experten zorgen, de klopjacht die we nu zien, is daar een gevolg van.”

Het Vlaams Parlement is echter enkel bevoegd voor het luik preventie. Annouri vindt dit echter geen bezwaar, aangezien ze in de gebeurtenissen een signaal detecteert voor de samenleving. “Deze zoekactie is een signaal en de Vlaamse regering kan er niet doof voor blijven.”

Ook Vooruit-parlementslid Hannes Anaf sloot zich aan bij de vraag. “De feiten rond Jurgen Conings tonen nog maar eens aan dat het gevaar evenzeer vanuit extreemrechtse hoek komt. Men focust zich vandaag vooral op detectie via school of welzijnswerk. Radicalisering binnen de veiligheidsberoepen, zoals leger en politie, komt vandaag nauwelijks aan bod.”

Ook Nadia Sminate (N-VA) steunt de vraag van oppositiepartijen Vooruit en Groen. “We moeten elke vorm van gewelddadig extremisme aanpakken, maar laat ons ook duidelijk zijn dat het niet aan de commissie is om het onderzoek te voeren”, benadrukt ze wel. “Het Vlaamse beleid richt zich op het preventieve luik.”

Federale bevoegdheid

Chris Janssens (Vlaams Belang), meldde aan Belga dat hij de commissie niet zal samenroepen. “De individuele casus en de vraag hoe een militair, die volgens OCAD als potentieel gevaarlijk beschouwd wordt, zo gemakkelijk over wapens kon beschikken, behoren tot het domein Defensie, een exclusief federale bevoegdheid.”

“Het verzoek van Groen en Vooruit verbaast me overigens”, aldus Janssens. “Ons land heeft dodelijke aanslagen door moslimterroristen meegemaakt, toen waren er vanuit de linkse partijen geen verzoeken om een spoedcommissie bijeen te roepen. De commissie die ik voorzit gaat over gewelddadige radicalisering – laten we hopen dat het in dit geval niet zo ver komt – en mag niet misbruikt worden om elke militair als een extremist te beschouwen. Aan dergelijke politieke en contraproductieve spelletjes wil ik niet meedoen.”

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Wannes Neukermans (1999) volgt de Vlaamse en nationale politiek op de voet, met een uitgesproken belangstelling voor communautaire thema's.

9 gedachten over “Chris Janssens (Vlaams Belang) weigert commissie radicalisering bijeen te roepen”

  1. Zou de toenemende dreiging van rechtse radicalisering misschien een gevolg kunnen zijn van de terroristische aanslagen op Zaventem, de Brusselse metro, de aanvallen op gewone burgers, moordaanslagen op politiemensen, beroving van bejaarden, drugsoorlog in Antwerpen, no-gone zones in grootsteden waar zelfs ambulances en brandweerdiensten hun werk niet meer kunnen doen, om er maar een paar oorzaken te noemen.
    Iemand Groen om een bijeenroeping horen vragen na Zaventem?
    Wie wind zaait, zal storm oogsten, wie kaatst moet de bal verwachten en zo zijn er nog wel een paar meer

  2. Bij links-extremisme is vaker sprake van geweld dan bij rechts-extremisme, schrijft de AIVD dinsdag. De inlichtingen- en veiligheidsdienst waarschuwt voor ‘steeds grimmiger’ wordende confrontaties tussen beide groepen. Volgens de AIVD zijn links-extremisten ‘vaak actief op meerdere terreinen, in wisselende samenstelling en opereren ze soms internationaal’.
    Bron AVID (de NL ‘geheime dienst’

  3. Volledig akkoord met de voorzitter van de commissie, Chris Janssens (Vlaams Belang). Als men sommige geradicaliseerde politici zou mogen geloven moet de staat de algemene mobilisatie afkondigen voor één persoon. Wanneer Afrikaanse bendes Brussel plunderen laat de Vivaldi secte er zijn slaap niet voor.

  4. Een militair gaat buiten de schreef, hij wordt dus extreem rechts gebombardeerd en heel links staat op zijn achterste poten.
    Het is toch niet te geloven dat voor links de moslim terroristen blijkbaar “engeltjes” zijn en zij niets verkeerd kunnen doen.
    “Objectiviteit” staat niet in hun woordenboek.

  5. Links zou zich mogen afvragen of zij niet de motor zijn van rechtse radicalisering. De onverdraagzaamheid tegen andere visies dan de linkse, het pensée unique dat wordt opgedrongen, de roep om censuur van gedachten en meningen (wat belachelijk is), de open grenzenpolitiek, het onbegrip voor autochtonen die de diversiteit niet als positief ervaren, de hoogmoed en narcisme van links zorgt er voor dat onze maatschappij verder polariseert. En extreem rechts wint daarbij.

Plaats een reactie

Delen