Coronacommissaris beveelt strenge maatregelen aan (Photonews)

Coronacommissaris beveelt strenge maatregelen aan (Photonews)

Uncategorized

Coronacommissaris Pedro Facon vraagt terughoudendheid in communicatie van experten

Pieter Van Berkel

Coronacommissaris Pedro Facon vraagt terughoudendheid in de communicatie van corona-experten. “Er moet een onderscheid zijn tussen de rol als expert en die als maatschappelijk commentator”, zegt Facon donderdag in De wereld vandaag op Radio 1.

Facon benadrukt dat het van “groot belang” is dat corona-experten zoals Marc Van Ranst “zich vrij en veilig voelen”. Van Ranst schuilt momenteel in een ‘safehouse’ door de zaak rond de voortvluchtige militair Jürgen Conings. Andere corona-experten zoals Erika Vlieghe en Pierre Van Dammen zeggen bezorgd te zijn over het huidige klimaat.

“Waar ik mij nu zorgen over maak, is dat het niet meer over enkele individuen gaat, maar dat ik een veralgemeend wantrouwen en kritiek vaststel bij grotere groepen”, zegt Facon.

Tegelijkertijd roept de coronacommissaris op tot terughoudendheid. “Experten moeten er sterk op toezien dat hun rol als expert duidelijk onderscheiden is van hun rol als commentator”, aldus Facon. “Soms is het moeilijk om dat onderscheid te zien.”

“Virologen zijn experten op basis van hun wetenschappelijke kennis. Ze moeten zeer duidelijk zijn wanneer ze spreken over hun vakgebied en ze moeten terughoudend zijn op vlak van hun algemene commentaren over de samenleving”, klinkt het verder. “Uiteraard mogen ze dat doen, maar dan zou het nuttig zijn dat ze vermelden dat dat vanuit een ander perspectief en een andere positie is.”

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Pieter Van Berkel (°1990, Genk) is historicus en volgt de (inter)nationale politiek en 'culture wars' op de voet. Interesse in politiek, geschiedenis, filosofie en religies in al hun vormen. Sciencefictionfanaat.

9 gedachten over “Coronacommissaris Pedro Facon vraagt terughoudendheid in communicatie van experten”

  1. ‘Coronacommissaris’, wat is dat nu weer voor een onnozele functie! Ik heb nooit geweten dat er bij een griepepidemie een ‘influenzacommissaris’ aangesteld werd. Ook een ‘HIV-commissaris’ is mij onbekend, hoewel de homo-pest nog altijd zware ravages aanricht in de kringen van LGTenzovoort.

  2. HIV is al tijdje niet meer dodelijk maar chronisch en makkelijk te bedwingen. Griep is maar een griepje voor de meeste mensen en dus geen dodelijke pandemie. Makkelijke te vinden kennis maar uiteraard niet in Blik of Story.

  3. Minister Frank Vandenbroucke heeft gezegd dat de politici toch volop achter Marc Van Ranst moeten staan. Moeten die dan ook achter alle literaire fratsen en beledigingen van Van Ranst gaan staan, zaken die niets met wetenschappelijke expertise te maken hebben ?

    Pedro Facon heeft gelijk, maar hij mocht het wel wat eerder gezegd hebben.

  4. Wat een kluchtfuncties er momenteel toch allemaaal bestaan.
    Het is ook heel duidelijk dat de 3 opgenoemde “wetenschappers” in de zak zitten van de pharma maffia.
    Van ranst die zou eigenlijk in de gevangenis moeten zitten na zijn leugens en corruptie tijdens de Mexicaanse Griep (follow the money).
    Maar in plaats daarvan krijgt hij nu tijdens Corona een nog grotere toprol te spelen (en te manipuleren).
    Toeval bestaat niet hoor…

Plaats een reactie

Delen