Molenbeek start 2024 zonder begroting

Catherine Moureaux. Photonews

Binnenland politiek

De Croo pleit voor coronapaspoort voor gevaccineerden

Anton Schelfaut

In een interview met La Capitale heeft premier Alexander De Croo (Open Vld) zich positief uitgelaten over een coronapaspoort. Als iedereen de kans heeft gehad om zich te laten vaccineren, moet er volgens hem meer mogelijk zijn voor gevaccineerden.

“In de eerste plaats moet iedereen de kans krijgen om zich te laten vaccineren, en ik twijfel er niet aan dat ze die kans zullen grijpen”, benadrukt Alexander De Croo. “Wanneer we het vaccinatieplan koppelen aan versoepelingen en niet langer aan de epidemiologische situatie, motiveert dat de mensen om zich te laten vaccineren. Wanneer iedereen die kans heeft gehad, moeten we meer dingen mogelijk kunnen maken voor de mensen die gevaccineerd zijn.”

Daarbij denkt de premier aan massa-evenementen zoals concerten. “Dat kan een motiverende factor zijn voor de jongere bevolking: als ik me laat vaccineren, kan ik opnieuw naar een festival gaan.” In het dagelijkse leven of op vakantie zou het coronapaspoort evenwel geen rol mogen spelen. Daar zou getest zijn op gelijke hoogte moeten staan als gevaccineerd zijn.

“Onrustwekkend precedent”

MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez is geen voorstander van een coronapaspoort. “Specifieke protocollen hebben voor grote evenementen is volledig logisch. Maar een coronapaspoort dat mensen indeelt in 2 categorieën van gevaccineerden en niet-gevaccineerden is niet aanvaardbaar in een liberale democratie en dat zou een onrustwekkend precedent scheppen”, schrijft hij op Twitter.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Anton heeft een passie voor politiek, media en technologie. Hij volgt de binnen- en buitenlandse politieke actualiteit op de voet.

3 gedachten over “De Croo pleit voor coronapaspoort voor gevaccineerden”

  1. Ofwel verplicht men de vaccinatie voor iedereen, zoals dat voor het poliovaccin wettelijk bepaald is, ofwel laat men de keuze. Het staat iedereen vrij aan zijn huisarts een bewijs van vaccinatie indien dit om een of andere reden nodig is. Iets dergelijks zou ook kunnen dienen voor andere gezondheidsgegevens als die om een of andere reden nodig zouden zijn Het probleem is dat van covid19 en de vaccins eigenlijk nog teveel onbekend is. Het vaccin tegen polio is ook maar na grondige studies verplicht is geworden. Bij de huidige situatie kan men onmogelijk spreken van grondige kennis van alle elementen .Het invoeren van een algemeen paspoort komt neer op een onrechtstreekse verplichting zonder grondige wetenschappelijke grond. Zoiets toelaten opent de deur voor ander algemene maatregelen zonder grondige redenen zoals dat nu al geldt voor vele coronamaatregelen die niet op basis van grondige aanwijzingen zijn genomen.

Plaats een reactie

Delen