Het gebouw van Engie in Brussel. Foto Shutterstock

Het gebouw van Engie in Brussel. Foto Shutterstock

Uncategorized

Definitieve sluiting Belgische kerncentrales dreigt

Simon Segers

Het Franse energiebedrijf Engie acht de kans klein dat de kerncentrales van Doel en Tihange zullen openblijven. In hun strategisch plan leggen ze de focus op een vergroting van het aandeel hernieuwbare energie.

De Belgische kernuitstap staat gepland voor 2025. Eind dit jaar vindt een evaluatie plaats en volgens het regeerakkoord kunnen de centrales langer werkzaam blijven indien de bevoorradingszekerheid in het gedrang dreigt te komen. In februari liet het bedrijf al weten dat een verlenging “het minst waarschijnlijke scenario” is. CEO Catherine MacGregor laat nu weten dat dat de kans nu “nog kleiner geworden is”.

Hernieuwbare energie

Engie stelt in hun strategisch plan dat ze massaal willen investeren in hernieuwbare energie. Vandaag wordt ongeveer 31 GW groene energie geproduceerd, tegen 2025 zou dit 50 GW moeten zijn. Dat is een stijging van 61% op minder dan 4 jaar tijd. Tegen 2030 wil Engie zelfs 80 GW hernieuwbare energie opwekken. De groei moet komen van windmolenprojecten op zee en en van zonne-energie op land.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Simon heeft een brede interesse voor politiek en cultuur. Hij is ook gepassioneerd door wetenschap en luchtvaart.

6 gedachten over “Definitieve sluiting Belgische kerncentrales dreigt”

  1. Het zijn dus de Fransen die beslissen dat bij ons het licht zal uitgaan. Het is natuurlijk hun bedoeling om hun, door kernenergie opgewekte, elektriciteit aan België te verkopen. Bedankt Verhofstadt om destijds onze energieproducent aan de Fransen te verkopen.

  2. Rampzalige beslissing, ik zeg/schrijf al jaren: we gaan ooit nog in de kou en het donker zitten.
    Het komt met rasse schreden dichterbij.
    Of ben ik nu een zwartkijker???

  3. Engie ( met dankbare hulp van de Belgische regering ) gaat dus beslissen dat de weledele Vlaming na 2025 diep in zijn buidel zal moeten tasten. Want er zullen dure gascentrales moeten gebouwd worden die onze nog relatieve zuivere lucht zwaar zal aantasten met CO2, met dank aan milieu partij ? GROEN.

Plaats een reactie

Delen