Foto ter illustratie, foto: Shutterstock

Foto ter illustratie, foto: Shutterstock

Uncategorized

Eerste handelsgesprekken tussen China en de VS sinds aantreden Biden

Niels Geerinck

Er vonden voor het eerst handelsgesprekken plaats tussen China en de Verenigde Staten, sinds het aantreden van de nieuwe Amerikaanse president Joe Biden. De handelsgezanten van beide landen troffen elkaar donderdag. Het ging om een “inleidende en virtuele bijeenkomst”, benadrukt Peking. De laatste keer dat de landen elkaar troffen in het kader van handelsgesprekken dateerde al van augustus vorig jaar.

Het Chinese ministerie van Handel meldt dat de gesprekken op een open, pragmatische en constructieve manier hebben plaats gevonden. Ook de Amerikaanse handelsgezant Katherine Tai laat weten dat de gesprekken “openhartig” waren. Zo voegde ze eraan toe dat beide partijen “de ontwikkeling van bilaterale handel als een zeer belangrijk na te streven doel” zagen.

Handelsoorlog

De twee grootmachten bevinden zich al drie jaar in een handelsoorlog. Wederzijds is er sprake van belemmering en straftarieven. Een versoepeling van het handelsbeleid tussen de twee kwam er al in januari 2020. In de verklaring beloofde Peking om meer Amerikaanse goederen en diensten te kopen. Deze waren goed voor minstens $200 miljard.

Het valt nu af te wachten welke implicaties de gesprekken van donderdag zullen hebben op de handelsrelaties.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Niels Geerinck (1994) koestert een passie voor de binnen- en buitenlandse (geo)politiek. Zijn interessegebied richt zich in het bijzonder naar de politieke en culturele tendensen in de Hongaarse, Angelsaksische en Scandinavische sferen. Cultuur- en boekenliefhebber.

Plaats een reactie

Delen