Andries Gryffroy (N-VA)

Uncategorized

Energiedecreet gewijzigd: VREG kan onrechtvaardige afrekeningsfacturen wijzigen

Wannes Neukermans

De commissie Energie van het Vlaams Parlement heeft op woensdag 19 mei een aanpassing gedaan aan het Energiedecreet. Dat deed ze na een voorstel van Andries Gryffroy (N-VA), Willem-Frederik Schiltz (Open Vld) en Robrecht Bothuyne (CD&V). Via deze wijziging kan de Vlaamse Energieregulator (VREG) de tariefmethodologie en elektriciteitsdistributietarieven met terugwerkende kracht aanpassen. Hiermee wordt tegemoetgekomen aan de vraag van belangenverenigingen voor elektrosensitieve personen zonder dat de uitrol van de digitale meter in het gedrang komt.

Begin dit jaar zorgde het arrest van het Grondwettelijk Hof niet alleen voor de afschaffing van de terugdraaiende teller, maar ook voor enkele andere implicaties. Op 1 maart 2021, de dag van de bekendmaking van het arrest, moesten namelijk de meterstanden van de prosumenten met digitale meters worden uitgelezen en doorgegeven aan de leveranciers. Op basis van die data zou dan een tussentijdse berekening en factuur gemaakt worden.

Mensen met zonnepanelen kregen onrechtvaardige afrekening

Als gevolg hiervan hadden mensen met zonnepanelen en een terugdraaiende teller met een groot verbruik in de herfst en winter, die dat normaal zouden compenseren met een hoge productie in de zomer, nu een onrechtvaardige en niet billijke afrekening voorgeschoteld kregen.

Tot voor kort was een oplossing van dit probleem niet mogelijk. Het Energiedecreet stelde namelijk dat “de tarieven die van toepassing zijn, niet met terugwerkende kracht kunnen worden aangepast.” De indieners van het voorstel verduidelijken: “Enerzijds geven we aan de VREG een decretale machtiging om de tariefmethodologie en de elektriciteitsdistributietarieven met terugwerkende kracht aan te passen. Anderzijds zorgen we er ook voor dat dergelijke situaties zich in de toekomst niet meer kunnen voor doen. Op die manier wordt een onbillijke situatie rechtgezet.”

Het arrest stelde bovendien dat een elektrosensitief persoon in het kader van de uitrol van de digitale meter steeds kan vragen om een bekabelde versie van de digitale meter. Omdat een dergelijke bekabelde versie pas vanaf 2023 beschikbaar is, wordt nu voorzien in de plaatsing van een elektronische meter zonder communicatiemodule, de zogenaamde bidirectionele meter.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Wannes Neukermans (1999) volgt de Vlaamse en nationale politiek op de voet, met een uitgesproken belangstelling voor communautaire thema's.

Plaats een reactie

Delen