Facebook zet steungroep Jürgen Conings met 45.800 leden offline

De Facebookpagina die vandaag offline is gehaald. Foto: Screenshot Facebook/Federale Politie.

Uncategorized

Facebook zet steungroep Jürgen Conings met 45.800 leden offline

Kristof Luypaert

De omstreden Facebookgroep, ‘Als 1 achter Jürgen’ is sinds dinsdagvoormiddag offline gezet door Facebook. Er waren intussen al 45.800 leden. 

Facebook heeft de groep zelf verwijderd omdat die volgens de sociale mediagigant “indruist tegen het beleid van Facebook”. Intussen hadden de veiligheidsdiensten alvast bekendgemaakt dat de pagina gemonitord werd.

Op deze manier wilde de overheid nagaan of er in de steungroep ook personen zitten met een functie bij een van de veiligheidsdepartementen. ‘Als 1 achter Jürgen’ organiseerde afgelopen weekend in Maasmechelen een aantal stille marsen voor Conings waar zo’n 150 deelnemers voor opdaagden.

Er zijn op Facebook nog een vijftal gelijkaardige steungroepen over. De grootste daarvan bevat zo’n 2.900 leden. Er zijn ook Franstalige steungroepen waarvan de grootste zo’n 2.300 leden telt. Die zijn voorlopig nog bereikbaar.

De website is nog wel te bekijken via Google cache: klik HIER als u dat wil doen.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Kristof Luypaert (1976) is criminoloog (UGent). Als ex-politiecommissaris en onderzoeksjournalist volgt hij de thema's justitie, politie, misdaad en criminaliteit op de voet. Ook het leven in en rond de Wetstraat kent nog weinig geheimen voor hem.

10 gedachten over “Facebook zet steungroep Jürgen Conings met 45.800 leden offline”

  1. Ik snap niet waarom zovelen fan zijn van Facebook. Je kon van bij het begin al weten dat Big Brother daar aanwezig was. Idem met Google. Ik gebruik Google ook, maar wel wetende dat het één van de Big Brothers van deze wereld is. Ik vraag me af of Facebook ook zo begaan is met extremistische linkse en fundamentalistische islam pagina’s. Is er ergens een rechtse journalist die wat undercoverwerk kan doen à la VRT Pano en eens checken hoe het daar mee zit?

  2. Facebook sluit mensen uit op basis van zgn. “algoritmen”. Het is hallucinant dat de uiting van meningen door mensen beperkt wordt door rekenprogramma’s in machines. Ikzelf werd al 4 keer verbannen door robots die als denkpolitie optreden.

  3. Facebook steunt wel Erdogan en zelf censureert er lustig op voort in een land waar zowat iedereen in de bak zitdie ook maar ooit slinks keek naar de tiran. Waar 400 honderden kleine babi’s samen met hun moeder opgesloten zitten zonder extra eten dan wat hun moeder krijgt. En waar 700 minderjarige opgesloten zijn, waar politieke gevangenen opgesloten blijven terwijl sexelepretatoren en drughandelaren vrijgelaten worden. Waar de meeste journalisten ter wereld opgesloten zitten en 30.000 mensen per jaar aangeklaagd worden voor het beledigen van een onontwikkelde clown die zijn land sociaal, economisch en maatschappelijk naar de filistijnen helpt. Die zelfs beweert een universitaire graad te bezitten en als bewijs een diploma voorlegt van voor dat de universiteit opgericht werd. Daar is Facebook bijvoorbeeld helemaal niet zo heldhaftig en er zijn naast België en Turkije meer voorbeelden van mede heulen met de onderdrukker.

Plaats een reactie

Delen