Theo Francken (Photonews)

Theo Francken (Photonews)

Uncategorized

Francken: “Ik ben bezorgd, Dedonder noemde ons haatzaaiers”

Pieter Van Berkel

N-VA-Kamerlid Theo Francken is naar eigen zeggen “bezorgd” nadat minister van Defensie Ludivine Dedonder (PS) de N-VA verweet haat te zaaien. Dat zegt hij in een debat met Groen-Kamerlid Wouter De Vriendt op Terzake.

Francken wil naar eigen zeggen niet zomaar roepen om het ontslag van minister van Defensie Ludivine Dedonder (PS), maar wil de aangekondigde onderzoeken en de uitleg van de minister in de Kamercommissie afwachten. Wel zijn heeft Dedonder volgens hem zeker steken laten vallen.

Zo vindt Francken dat Dedonder beter op de hoogte had moeten zijn. “Er staat één militair op de OCAD-lijst, geen driehonderd“, aldus Francken. “Er zou toch structureel overleg moeten zijn tussen ADIV en het kabinet en de minister om bepaalde gevoelige informatie te delen. Hier is dat niet gebeurd. Hier is wel iets misgegaan. Gewoon zeggen: ‘Ik wist het niet’? Je had het moeten weten.”

Francken geeft ook aan bezorgd te zijn, naar aanleiding van de uitspraken van Dedonder vorige week in de Kamer. “Ik wil graag dat de baas van ADIV, de militaire inlichtingendienst, in alle transparantie en openheid gehoord wordt in de Kamer“, zei Francken. “Ik wil hem vragen wat de richtlijnen en instructies zijn die hij heeft gekregen van Dedonder om extremisme te bestrijden. Ik ben bezorgd. Mevrouw Dedonder noemde ons vorige week in de plenaire ‘haatzaaiers’. Dat waren haar letterlijke woorden.”

De Vriendt: “Geen gedachtepolitie”

Kamerlid Wouter De Vriendt (Groen), die met Francken in debat ging, benadrukt van zijn kant dat hij “geen gedachtepolitie” in het leger wil. “Dat gaat niet over opiniedelicten of meningen”, zegt De Vriendt. “Vlaams-nationalisme is geen misdaad. Als er mensen zijn die daarvan een misdaad willen maken, dan ga ik samen met u op de barricaden staan.”

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Pieter Van Berkel (°1990, Genk) is historicus en volgt de (inter)nationale politiek en 'culture wars' op de voet. Interesse in politiek, geschiedenis, filosofie en religies in al hun vormen. Sciencefictionfanaat.

7 gedachten over “Francken: “Ik ben bezorgd, Dedonder noemde ons haatzaaiers””

  1. Wat is het palmares van Madame Dedonder? Majoor? Nee? Hoe kan ze dan zo’n functie hebben aangeboden hebben gekregen? Geen Wonder dat het weer gedonder is…

  2. Zolang de Wetgevende Macht geen sluitende definitie van de noties “aanzetten tot haat” en “haatspraak” gemaakt heeft, kunnen zowel Magistraten als Linksologen verkleed als “socioloog”, “politicoloog”, “antropoloog” , als politiek-correct gehersenpoeld journaille ,die voorlopig nog holle terminologie volproppen met hun eigen “farce” (zowel “vulling” als “mop” ) zeer vaak Linkse “woke” ideologie. De voorbeelden zijn legio.

  3. laat ze eerst op haar knieën vallen en dan kan men haar ontslag eisen,maar er zal een andere partij mee moeten willen,cdv bv,anders is het roepen in de woestijn.

  4. Minister van defensie Dedonder (PS) beschuldigt N-VA haat te zaaien. Francken ontkent. Nochtans heb ik Bart De Wever en Theo Francken al menigmaal de publieke opinie weten ophitsen tegen het Vlaams Belang en de Socialisten om nog maar te zwijgen over de stalking tegen Kris Peeters (CD&V).

  5. Minister Dedonder is zonder twijfel uit haar rol van minister gedonderd, maar heeft gescoord als partijsoldaat. Het is ofwel het één of het ander. Ofwel ben je minister, ofwel ben je partijsoldaat maar dan geen minister.

Plaats een reactie

Delen