Afbeelding ter illustratie - Foto: Shutterstock

Afbeelding ter illustratie - Foto: Shutterstock

Uncategorized

Frankrijk: ex-militair opent vuurt op Franse gendarmes en vlucht weg, politie richt klopjacht op

Niels Geerinck

De Franse ordediensten zijn sinds zondagochtend bezig met een klopjacht. Ze zoeken een voortvluchtige ex-militair. De man zou houdt zich schuil in Le Lardin-Saint-Lazare, in de Dordogne streek. Hij nam afgelopen nacht de nieuwe partner van zijn ex-echtgenote en vervolgens 2 gendarmes onder vuur.

De 30-jarige ex-militair wordt gezocht nadat hij gisteren bij zijn ex-echtgenote en haar nieuwe partner ging aanbellen. Eens aangekomen ginds opende hij meteen het vuur op de nieuwe partner van zijn ex, alvorens weg te vluchten. Tijdens zijn vlucht schoot hij ook op een dienstvoertuig waarin 2 agenten zaten. “Zijn ex-vriendin en kinderen zijn veilig teruggevonden en door de gendarmerie in verdere veiligheid gebracht”, aldus een bron in de Franse krant Le Figaro. Volgens andere getuigen zou hij meermaals geroepen hebben dat hij op agenten zou willen schieten.

Geen onbekende voor de autoriteiten

De man is geen onbekende voor de Franse autoriteiten. Hij was actief als soldaat van 2011 tot 2016. Daarnaast verscheen hij meermaals voor de rechter in het kader van partnergeweld en stond hij onder elektronisch toezicht.

Volgens de burgemeester van Lardin-Saint-Lazare Francine Bourra is de voortvluchtige dader “een zwaar bewapende en gewelddadige man“. Het is momenteel wel nog niet duidelijk welke wapens de hij bij zich draagt.

Klopjacht

Vervolgens onderneemt de Franse politie een klopjacht doorheen het dorp en de streek. Ook de prefect van de regio Frédéric Périssat verklaarde op de nieuwszender BFMTV dat het “om een gewapende ex-militair gaat, die zich snel verplaatst en er niet voor terugdeinst de wapens te gebruiken.” Périssat vroeg ook uitdrukkelijk aan de inwoners om ramen en deur gesloten te houden en zich niet te verplaatsen.

In totaal zijn er zo’n 210 agenten op de been en ook de speciale antiterreureenheid (de GIGN) is aangekomen uit Toulouse. De politie maakt ook gebruik van 2 helikopters om het gebied vanuit de lucht uit te kammen. Daarnaast zijn ook twee politieonderhandelaars aanwezig om eventueel te onderhandelen met de man.

De Franse minister van Binnenlandse Zaken reageerde al op de ontwikkelingen. “Er vinden momenteel politionele acties plaats in de Dordogne. Dit om een man te stoppen die meerdere keren geschoten heeft. Ik volg de operaties van de nationale gendarmerie op de voet. Ze zullen alle nodige middelen inzetten om de dreiging het hoofd te bieden. Veel moed aan alle gendarmes.”, zo zegt Gérald Darmanin op Twitter.

Momenteel is er nog geen extra informatie over de identiteit van de voortvluchtige man.

De dienstwagen die door de ex-militair werd beschoten. Kogelinslagen op de voorruit zijn merkbaar. Ook de banden zijn platgeschoten.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Niels Geerinck (1994) koestert een passie voor de binnen- en buitenlandse (geo)politiek. Zijn interessegebied richt zich in het bijzonder naar de politieke en culturele tendensen in de Hongaarse, Angelsaksische en Scandinavische sferen. Cultuur- en boekenliefhebber.

Plaats een reactie

Delen