Gerecht lijkt spoor bijster naar Conings: tientallen huiszoekingen in 'rechtse' milieus, ook bij Tomas Boutens

De zoektocht in Maasmechelen verplaatst zich nu naar diverse 'rechtse' miliues. Foto Bert Van Den Broucke / Photonews

Uncategorized

Gerecht lijkt spoor bijster naar Conings: tientallen huiszoekingen in ‘rechtse’ milieus leveren niets op

Kristof Luypaert

Afgelopen nacht en vanochtend zijn er in het hele land tientallen huiszoekingen uitgevoerd in rechtse milieus. Zo onder meer ook bij Tomas Bouten, een voormalige militair die in 2014 veroordeeld is tot vijf jaar cel onder meer wegens lidmaatschap van Bloed Bodem Eer en Trouw (BBET). Conings is niet aangetroffen tijdens de huiszoekingen. Het vermoeden is dan ook groot dat de operatie vooral bedoeld was in de hoop Conings aan te treffen bij een van zijn vrienden.

Of er concrete aanwijzingen waren die zouden geleid hebben naar de huiszoekingen op al die plaatsen is niet duidelijk. Wel duidelijk is het intussen dat de veiligheidsdiensten hun zoektocht hebben verlegd van het nationaal park in Limburg naar individuele locaties waar Jürgen Conings zich mogelijk schuil houdt.

Dat is alvast de visie van VTM Nieuws-journalist Faroek Özgünes. Eenieder die gekend staat voor mogelijke (extreem) rechtse sympathieën, en die behoren tot het persoonlijke netwerk van Jürgen Conings zijn aan de tand gevoeld.

Ook bij Tomas Boutens vond een huiszoeking plaats. Hij is in 2014 veroordeeld tot vijf jaar cel onder meer wegens lidmaatschap van Bloed Bodem Eer en Trouw (BBET). Daarbij zijn onder meer laptops, een smartphone en een, naar eigen zeggen, ‘replica’ van zijn dienstwapen in beslag genomen.

Boutens reageert op facebook

Tomas Boutens. Foto Facebook.

Intussen reageerde Thomas Boutens bijzonder geïrriteerd via Facebook op de huiszoeking.

“Thuiskomen van een nacht werk om enkele dienders bij een ingetrapte (vernielde) voordeur aan te treffen. Er zijn minder aangename dingen. Ze zochten J alsof die in mijn kast zit. Niet dus. Geen huiszoekingsbevel gekregen, geen lijst van inbeslaggenomen goederen gekregen. Geen illegale voorwerpen aangetroffen.

“Wat hebben ze wél mee?- Mijn laptops en USB stick- Mijn Smartphone- Een niet-werkende (nooit werkend geweest) replica van mijn – dienstwapen – nog een rits andere PERFECT LEGALE spullen.”

“Geen ‘nazipropaganda’ of illegale items. (die waren er ook niet, hoe graag ze dat ook gewild hadden voor propagandaredenen). Waarom ze niet gewoon gewacht hadden tot ik thuis was en per sé mijn deur moesten vernielen terwijl zowel de wijkagent als de VSSE perfect weten wanneer ik thuiskom van mijn werk? Geen uitleg.”

“Waarom ik geen documenten kon krijgen? “Dat komt later wel.”Of ze me nog even konden ondervragen? Ik heb geantwoord dat ze dat, gezien hun gedrag, konden vergeten.Ze zijn dan maar vertrokken, terwijl ik achterblijf met een deur die ik niet meer kan afsluiten en nu, na een hele nacht werk, maar zelf moet zien te laten repareren op eigen kosten. Pure repressie en pure pesterijen. En dan vraagt men zich af waarom steeds meer en meer mensen een bloedhekel aan deze staat krijgen. Ik begrijp J ineens véél meer dan enkele uren geleden.”

“Aan alle vrienden en kameraden: ik zal niet de enige zijn.Eveneens is mijn telnr. nu bij de schandknapen van de overheid, als ge hen wil sturen of spreken: gebruik gerust mijn nr.Aan de (wan)staat: in plaats van de oorzaak van wat heden gebeurt bij ‘rechts’ te zoeken: steek de hand eens in eigen boezem… Repressie baart verzet; tussen hamer en aanbeeld worden zwaarden gesmeed. Kortzichtige idioten. PS: wat de media ook schrijve; stel er terechte vraagtekens bij.”

Politie zet extra barricade op richting commandopost

De federale politie heeft zaterdagochtend wel nog een extra barricade opgezet richting Salamander, waar de commandopost voor de klopjacht op Jürgen Conings opgesteld is. Het gaat om Friese ruiters die zijn opgesteld, naar aanleiding van een aangekondigde manifestatie door aanhangers van de voortvluchtige militair.

De Facebookgroep “Als 1 achter Jürgen” kondige vrijdag aan een mars te zullen organiseren om Conings te steunen.

“Heethoofden zijn niet welkom, dit uit respect voor de familie van Jürgen, die ook aanwezig zal zijn, en voor medesympathisanten die met kinderen of honden aanwezig zullen zijn”, staat te lezen op de pagina.  De groep heeft intussen al meer dan 24.000 leden, maar het is niet duidelijk hoeveel mensen aan de mars zullen deelnemen. De politie heeft alleszins op de carpoolparking in Maasmechelen combi’s laten plaatsnemen.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Kristof Luypaert (1976) is criminoloog (UGent). Als ex-politiecommissaris en onderzoeksjournalist volgt hij de thema's justitie, politie, misdaad en criminaliteit op de voet. Ook het leven in en rond de Wetstraat kent nog weinig geheimen voor hem.

2 gedachten over “Gerecht lijkt spoor bijster naar Conings: tientallen huiszoekingen in ‘rechtse’ milieus leveren niets op”

  1. Waarom ze niet gewoon gewacht hadden tot ik thuis was en per sé mijn deur moesten vernielen terwijl zowel de wijkagent als de VSSE perfect weten wanneer ik thuiskom van mijn werk? Geen uitleg.” (texto). Antwoord: De neofascisten Quickie en Lachaert hebben samen met Vivaldi brandhout gemaakt van onze burgerrechten. In België geldt nog alleen het recht van de macht (de liberale staat).

Plaats een reactie

Delen