Ierse toezichthouder mag onderzoek naar Facebook hervatten

Illustratiebeeld. Shutterstock

Uncategorized

Ierse toezichthouder mag onderzoek naar Facebook hervatten

Anton Schelfaut

De Ierse datatoezichthouder mag zijn onderzoek naar datastromen tussen de Europese Unie en de Verenigde Staten door Facebook hervatten. Het socialemediabedrijf had een poging ondernomen om het onderzoek te blokkeren, maar die werd verworpen door het Ierse hooggerechtshof.

Eerder was de Ierse gegevenswaakhond DPC al onderzoeken gestart naar Facebook wegens mogelijke schendingen van privacyregels. Het techconcern riskeert een hoge boete als de regels daadwerkelijk zijn overtreden.

De Ierse rechter oordeelde dat Facebook geen geldige redenen had aangevoerd om de beslissing van de toezichthouder te betwisten. Volgens de rechter schortte er ook niets aan de werkwijze van de toezichthouder.

Na de uitspraak vaardigde de DPC een voorlopig bevel uit. Daarin staat vermeld dat Facebook niet langer standaard contractuele clausules mag hanteren om te voldoen aan de privacyregels bij het verzenden van gegevens naar de Verenigde Staten. Daar zijn de privacyregels immers minder streng dan in de Europese Unie. Uiteindelijk zou de DPC Facebook zelfs kunnen verbieden om nog langer datastromen tussen de EU en de VS te laten lopen. Op die manier kunnen de privégegevens van Europese gebruikers beschermd worden.

Naast Facebook hebben onder meer ook Apple en Google hun Europese basis in Ierland gevestigd. Daardoor is de Ierse toezichthouder de belangrijkste privacyautoriteit voor verschillende Amerikaanse techreuzen. De uiteindelijke beslissing kan dus ook voor veel andere bedrijven gevolgen hebben.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Anton heeft een passie voor politiek, media en technologie. Hij volgt de binnen- en buitenlandse politieke actualiteit op de voet.

Plaats een reactie

Delen