Eerdere vernielingen in de Gazastrook na een Israëlisch bombardement in 2014 - foto: Photonews

Eerdere vernielingen in de Gazastrook na een Israëlisch bombardement in 2014 - foto: Photonews

Uncategorized

Israëlische aanvallen zullen aangehouden worden tot er “totale, langdurige stilte” is: VN-raad in spoedzitting samen

Niels Geerinck

Het conflict tussen Israël en Palestina blijft escaleren. Afgelopen nacht werden door de twee partijen raketten afgevuurd. Er vielen al 4 doden in Israël. Aan Palestijnse kant vallen 48 mensen te betreuren, waaronder heel wat kinderen. De VN-Veiligheidsraad liet weten in spoedzitting bijeen te komen.

Sinds gisteren is de situatie in de Gazastrook ernstig te noemen. Er waren raket- en vergeldingsaanvallen van zowel het Israëlische leger als Palestijnse militanten. Volgens Israëlische autoriteiten voert het leger de zwaarste bombardementen uit sinds 2014.

Palestijnen vuurden gisterenavond raketten af op verschillende steden in Israël, waaronder Tel Aviv. Dit als vergeldingsactie nadat Israëlische bombardementen een appartementsgebouw tot as hadden herleid, daar zou volgens bronnen een hoofdkwartier van Hamas zijn geweest. Palestijnse bronnen spreken van heel wat burgerslachtoffers. Volgens de woordvoerder van het Israëlisch leger werden er zowat 850 projectielen onderschept door het anti-rakettensysteem.

Aantal slachtoffers blijft oplopen

In Lod vielen twee slachtoffers toen hun auto getroffen werd door een raket. Het zou gaan om een jong meisje en een 40-jairge man, dat meldt de politie. Er kwam ook nog vijf andere mensen om het leven door Palestijnse aanvallen. Een tiental anderen raakten gewond. Abdel-Hamid Hamad getuigde aan het persagentschap Reuters hoe zijn 11-jarige neef om het leven kwam. Het jonge kind was hout aan het sprokkelen toen hij geraakt werd door een raket. “We hebben er genoeg van. Onze kinderen worden gedood. Wat moeten we doen?”, aldus de man.

Volgens Al Jazeera zijn er momenteel al minstens 304 gewonden aan Palestijnse zijde. Nog 48 anderen vonden de dood door Israëlische raketaanvallen, waaronder veel kinderen. Maandagavond werd een 22-jarige Palestijn voor zijn huis in Beit Hanoun geraakt door een raket. “Ik hoorde het geluid van een bombardement en begon te rennen maar het was te laat, ik werd geraakt.”, aldus de man aan he Guardian. “Er zaten granaatscherven in mijn rechteroog. Ik kan niets meer zien met dit oog.”, zo voegt hij er nog aan toe.

Israël eist “totale en langdurige stilte”

Volgens Israëlische autoriteiten zijn de raketaanvallen dan weer gericht tegen kopstukken van Hamas. Bij de aanvallen werden in de Gazastrook alle politiebureaus vernietigd en ook gewone huizen getroffen. Volgens Israëlisch minister van Defensie Benny Gantz zal het leger de Gazastrook blijven bestoken tot er een “totale, langdurige stilte” volgt vanuit Palestijnse zijde. Alleen dan kan er pas over een eventuele wapenstilstand gesproken worden.

VN houdt spoedzitting

De gebeurtenissen van de voorbije dagen leiden tot heel wat internationale verontwaardiging. De Britse premier Boris Johnson, de Russische president Vladimir Poetin en de Turkse president Erdogan riepen al op tot een staakt-het-vuren.

De VN-Veiligheidsraad zal vandaag een spoedzitting houden met de situatie tussen Israël en Palestina als enigste agendapunt. Volgens de VN-gezant voor het Midden-Oosten, Tor Wennesland, is de situatie ernstig en lijken de betrokken partijen op weg naar een oorlog op grote schaal.

“Stop deze raketaanvallen meteen. Deze escalatie gaat in de richting van een oorlog op grote schaal. De verantwoordelijken van alle kampen moeten zich inzetten om tot een de-escalatie te komen. Een oorlog in Gaza zou verwoestend zijn en de gewone mensen zouden de prijs betalen”, zo besluit Wennesland

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Niels Geerinck (1994) koestert een passie voor de binnen- en buitenlandse (geo)politiek. Zijn interessegebied richt zich in het bijzonder naar de politieke en culturele tendensen in de Hongaarse, Angelsaksische en Scandinavische sferen. Cultuur- en boekenliefhebber.

2 gedachten over “Israëlische aanvallen zullen aangehouden worden tot er “totale, langdurige stilte” is: VN-raad in spoedzitting samen”

  1. ” …Israël eist totale en langdurige stilte…” Ik ken nog iemand die hetzelfde wilde bereiken , nog niet zo heel lang geleden. Hij had een kenmerkend snorretje…

Plaats een reactie

Delen