Jan Tytgat

Uncategorized

Kandidaat-rector Jan Tytgat beschuldigd van plagiaat

Wannes Neukermans

Kandidaat-rector en toxicoloog van de KU Leuven Jan Tytgat heeft een twintigtal paragrafen zo goed als letterlijk uit andere documenten gehaald. Dat beweert professor Gert Storms, die ook lid is van de Vlaamse Commissie Wetenschappelijke Integriteit. Storms ging met de informatie naar het Leuvens onafhankelijk studentenblad VETO, dat een vergelijkingstabel publiceerde met de bewuste passages.

Storms ontving een document waar de tekst van Tytgat, met zijn visie op het rectoraat, naast enkele andere documenten werd gelegd. “Ik heb de documenten zelf ook uitvoerig bekeken, en kan alleen maar concluderen dat het om plagiaat gaat.”

Nietsvermoedende lezer denkt dat dit woorden van Tytgat zelf zijn

De overeenkomstige passages komen grotendeels uit het verkiezingsmemorandum van de Vlaamse Interuniversitaire Raad (VLIR) van 2019 en het Duurzaamheidsrapport van de KU Leuven uit 2018. “Er is veel tekst letterlijk overgenomen. De bronvermelding is niet altijd correct of ontbreekt volledig op sommige plaatsen. Bij letterlijke quotes zijn er geen aanhalingstekens of referentie. Een nietsvermoedende lezer leest dit alsof het de woorden en ideeën van Tytgat zelf zijn, maar dat is niet zo.”

Binnen minder van een week vindt de eerste ronde van de rectorverkiezingen plaats. “Dit is te belangrijk om voorbij te laten gaan”, zegt Storms. “Iemand die het hoogste ambt aan een universiteit ambieert, mag zich zoiets niet veroorloven. Ik vind het niet prettig om dit te doen, maar het is mijn plicht.”

Tytgat betreurt dat essentie van debat vergeten wordt

Jan Tytgat heeft de aantijgingen formeel betwist. “Ik ben verbouwereerd. Ik heb mij gebaseerd op publiek beschikbare documenten, en steeds in eer en geweten een correcte bronvermelding gebruikt, zowel in de paragrafen als op het einde. In mijn tekst verwijs ik via hyperlinks en geschreven referenties naar mijn bronnen. Dat kan ik bewijzen.”

De toxicoloog betreurt dat “de essentie van het rectordebat vergeten wordt, namelijk een sereen en inhoudelijk gedragen debat. Het is alvast mijn stijl niet om op de man te spelen, als men het op de inhoud niet kan halen.”

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Wannes Neukermans (1999) volgt de Vlaamse en nationale politiek op de voet, met een uitgesproken belangstelling voor communautaire thema's.

2 gedachten over “Kandidaat-rector Jan Tytgat beschuldigd van plagiaat”

  1. Zolang hij geen wetenschappelijk plagiaat pleegt, volgens mij geen probleem. In zijn kiespropaganda ? Wie ligt daar wakker van, behalve enkele azijnpissers. Mannen die onder de gordel willen slaan.

Plaats een reactie

Delen