Uncategorized

Maarten Goethals: “Ik zeg niet dat iedereen voorstander van de jacht moet zijn, maar je moet het spel wel intellectueel eerlijk spelen”

Wim De Smet

De jacht op wild is in het Vlaanderen van 2021 geen lachertje meer. De Hubertus Vereniging Vlaanderen, die het gros van jagers vertegenwoordigt, lag de voorbije maanden geregeld onder vuur. Was het niet om het verzet tegen de komst van de wolf, dan wel voor de dood van een das. De kritiek op de jacht komt vaak van natuurverenigingen en dierenrechtenactivisten. Nochtans, zo meent men bij Hubertus, zijn jagers écht wel groene jongens. “Iemand die een hele dag in het bos doorbrengt, kan je er niet van beschuldigen geen hart voor de natuur te hebben”, zegt Maarten Goethals, de stem van Hubertus Vereniging.

Vlaanderen telt iets meer dan 12.000 jagers, een aantal dat al enkele jaren behoorlijk stabiel is. Nee, de jacht is nog lang niet in verval. Meer zelfs, ook veel jonge mensen voelen zich aangetrokken tot de oudste manier om aan voedsel te komen: een dier schieten. Of in jagersjargon: strekken. Maar de jachtsector zelf kent veel tegenstanders. Vogelbescherming Vlaanderen, Natuurhulpcentrum Oudsbergen of Welkom Wolf: ze hebben allemaal wel een goede reden om de jacht in het oog te houden. In Limburg worden sommige jagers ervan beschuldigd achter de wolf aan te zitten en enkele weken geleden nog kwam een jager in het nieuws toen hij een das neerknuppelde.Die kritiek is niet altijd onterecht, geeft Maarten Goethals toe. “Er zitten rotte appels in onze sector die zo stom zijn om de wetgeving niet te volgen en tegen de lamp lopen”, vertelt hij. “Bevoegd minister Demir is heel streng en zet hard in op handhaving. Een deel van de jagerij, vaak oudere mensen, maakten de jacht in de jaren ’60 en ’70 nog mee. Toen schoot men soms wel 50 of 100 hazen op een dag. Toen was dat nog legitiem. Maar de samenleving is intussen veranderd en sommige jagers zijn niet mee geëvolueerd met de jachtwetgeving.”

“Ik wil niemand moreel veroordelen, maar wie vlees koopt in de supermarkt, weet niet eens hoe het dier eruit zag. Op dat moment wordt vlees consumeren geen ongemakkelijke kwestie meer. Je hebt toch niet gezien hoe die koe een pin door haar kop kreeg, of hoe ze stond te trillen van de stress. Dat is allemaal uit het zicht gebeurd. Bij jagers is dat net andersom”

Onlangs zagen we nog beelden van een man die een das doodsloeg. Achteraf bleek het om een jager te gaan. Zo’n daad valt toch niet goed te praten?

“Het probleem is dat elk vermeend feit in de media meteen gebruikt wordt als een pleidooi tegen de jacht. Het verhaal van die das is daar een mooi voorbeeld van. De beelden van de man met zijn stok werden op een woensdagavond verspreid op sociale media. Die man heeft zich donderdagochtend zelf aangegeven bij de politie. Op het moment dat die man bij de politie zit, verspreidt Vogelbescherming Vlaanderen al een persbericht waarin het meldt dat de dader een jager is. Dan stel ik me de vraag: hoe kan dat? Wij weten nog niet wie het is, maar zij weten het wel en ze zeggen bij voorbaat ook al dat die man schuldig is. Dat verhaal komt in een stroomversnelling en je kan alleen maar concluderen: dit is niet meer fair. Ik zeg niet dat iedereen voorstander van de jacht moet zijn, maar je moet het spel wel intellectueel eerlijk spelen. En dat doet men momenteel niet.”

Lees hier het volledige interview: Maarten Goethals spreekbuis van Hubertus Vereniging Vlaanderen: “Jagers zijn groene jongens, maar ze stemmen niet op Groen”

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Wim De Smet (°1970, Asse) was meer dan 20 jaar dienst als journalist bij Het Laatste Nieuws. Hij is altijd op zoek naar nieuws.

4 gedachten over “Maarten Goethals: “Ik zeg niet dat iedereen voorstander van de jacht moet zijn, maar je moet het spel wel intellectueel eerlijk spelen””

  1. Jagen: voor of tegen kan als een ideologisch iets bekeken worden, maar ik word steeds wat kregelig als de “echte” (aangesloten) jagers over afschietcijfers beginnen. Ik geloof niet dat hun statistiekjes zo sluitend zijn. Dikwijls is dit wel hun argument: populatiebeheersing. We weten allemaal dat we stilaan de poten breken over de everzwijnen,herten en hazen maar iets ontsnapt hen: er worden er allicht nog eens evenveel gestroopt ook. En deze staan niet in de statistiekjes…en die “stropers” zijn lang niet allemaal vrijbuiters die géén “echte” jagers zijn. Ik heb vroeger, jaren 80-90, een jachtopziener gekend. Heel officieel allemaal maar het was een kleintje om een bijna ongelimiteerd aantal fazanten aan hem te vragen…

  2. Maarten Goethals liegt regelrecht wanneer hij in het interview beweert dat er niet veel tuinen meer zullen ingekleurd zijn als jachtgebied. Iedereen kan heden ten dage op GEOPUNT.BE de jachtgebieden nakijken en ik verzeker u dat er nog HONDERDDUIZENDEN tuinen én woningen ingekleurd zijn als jachtgebied!! Hele Gemeenten zijn soms ingekleurd met enkele straten rond de kerktoren uitgezonderd! En hier komt dan kafkaiaans België tevoorschijn: de fraudeur-jager wordt ongemoeid gelaten en de eigenaar van het perceel die het toevallig ontdekt MAG zijn eigendom laten uitkleuren met alle rompslomp die daar bijhoort!
    En dan beweren we doodleuk dat de tegenstanders intellectueel oneerlijk zijn….

  3. In een post industriële maatschappij als de onze is de jacht een totale overbodige bezigheid, de praat die deze pipo vertelt is heel typisch voor zijn soort en van een perfecte intellectuele oneerlijkheid .Natuur beheerders? Haha!
    Ben geen stadsmens noch een wollensokken groene.

  4. Beste Dirk,
    Twintig jaar geleden heb ik een kleinwild jacht overgenomen . Toen , voor de oprichting van wildbeheereenheden, was het de gewoonte ,om later geen discussie te hebben met de buurjager, de grenzen op een straat, wegel of gracht te leggen. Zo waren mijn jachtgrenzen duidelijk voor iedereen. En, ja daar lagen boerderijen en privé tuinen in. Hebben wij daar op gejaagd ? Nee. Telden die mee voor de minimale oppervlakte van 40 ha. ? Nee. Ik heb voor de gemoedsrust van enkelingen alles uitgekleurd. Enkele personen heb ik persoonlijk uit gelegd hoe dat kwam.
    Zij begrepen dan de oorsprong van de reden .
    So what !!!
    Jagersgroeten,
    Paul

Plaats een reactie

Delen