Paul Magnette (Photonews)

Paul Magnette (Photonews)

Binnenland politiek

Magnette kant zich tegen EU-Mercosur-akkoord

Pieter Van Berkel

PS-voorzitter Paul Magnette wil dat de Europese Unie afziet van het vrijhandelsakkoord met Latijns-Amerika zoals het nu voorligt. Dat zegt hij in een brief aan Europees Commissievoorzitter Ursula von der Leyen.

De brief werd mee ondertekend de Franse oud-minister van Milieu Nicolas Hulot en het Franse Europarlementslid Raphaël Glucksmann.

De onderhandelingen voor het EU-Mercosur-akkoord tussen de Europese Unie en Brazilië, Argentinië, Paraguay en Uruguay werden in 2019 afgerond. Het moet nu nog goedgekeurd worden door alle lidstaten in de Europese Raad.

“Ecologische transitie en de sociale rechtvaardigheid

Volgens critici, zoals groene partijen, voldoet het akkoord niet aan ‘de huidige ecologische en sociale standaarden’. “We zijn in geen geval tegen handel, en ook niet tegen de onderhandeling van een handelsakkoord, maar we denken dat we de Europese commerciële politiek ten dienste moeten stellen van de ecologische transitie en de sociale rechtvaardigheid”, staat volgens Belga te lezen in de brief.

Magnette en de andere twee ondertekenaars vragen dat de Europese Unie dezelfde Europese productiestandaarden eist voor alle voedingsproducten die de interne markt binnen komen. Anders dreigen Europese vleesproducenten op de eigen markt overspoeld te worden door Braziliaanse concurrenten, die produceren aan heel andere normen, klinkt het.

Zij vragen ook aandacht voor duurzaamheid. Zo zou de daling van douanerechten volgens hen bijvoorbeeld afhankelijk gemaakt kunnen worden van engagementen op vlak van uitstootreductie.

Het dossier zit momenteel geblokkeerd in het parlement en in meerdere lidstaten. De Commissie zou onder meer overwegen om een bijkomend protocol vast te hangen aan het verdrag. Maar ook de splitsing van de tekst in een politiek deel en een handelsluik zou een optie zijn. Daardoor zouden de handelsafspraken niet meer unaniem door alle lidstaten goedgekeurd moeten worden. Dat laatste is alvast “onaanvaardbaar”, vindt Magnette.

Magnette is niet aan zijn proefstuk toe. In 2016 weigerde hij als Waals minister-president al eens het CETA-vrijhandelsverdrag met Canada te ondertekenen.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Pieter Van Berkel (°1990, Genk) is historicus en volgt de (inter)nationale politiek en 'culture wars' op de voet. Interesse in politiek, geschiedenis, filosofie en religies in al hun vormen. Sciencefictionfanaat.

1 gedachte over “Magnette kant zich tegen EU-Mercosur-akkoord”

Plaats een reactie

Delen