Annelies Verlinden (Photonews)

Annelies Verlinden (Photonews)

Uncategorized

MB over heropening terrassen klaar voor publicatie

Pieter Van Berkel

Het ministerieel besluit dat de opening van de terrassen vanaf zaterdag regelt, is klaar voor publicatie in het Staatsblad. Dat meldt minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V).

De tekst preciseert dat de tafels op de terrassen zo moeten worden geplaatst zodat er steeds minstens anderhalve meter afstand blijft tussen de tafelgezelschappen. Over een afwijking door het gebruik van plexischermen wordt met geen woord gerept.

Het ministerieel besluit slaat op alle maatregelen uit het zogenaamde buitenplan die vanaf 8 mei in werking treden. Het meest in het oog springt de heropening van de terrassen, die wekenlang inzet was van politieke discussie alvorens het Overlegcomité vorige maand finaal het licht op groen zet. Die mogen vanaf 08.00 uur openen tot 22.00 uur. De publicatie van het besluit was dus nipt. Het advies van de Raad van State kwam donderdag pas laat op de avond binnen.

De anderhalvemeterregel blijft gehandhaafd. Er mogen maximaal vier mensen aan een tafel plaatsnemen. Dat kunnen er enkel meer zijn indien het om leden uit hetzelfde huishouden zijn, zoals ouders en hun drie kinderen.

Er is geen bediening aan de bar mogelijk. Eten en drinken moet buiten gebeuren. Enkel zitplaatsen aan tafel zijn toegestaan. De klant mag alleen kortstondig naar binnen om gebruik te maken van het toilet, om naar het terras te gaan of om de rekening te betalen. De klanten en het personeel moeten een mondmasker dragen. De klanten mogen dat masker afzetten als ze aan tafel zitten. Het geluidsniveau mag niet hoger liggen dan 80 decibel.

Andere activiteiten in de buitenlucht

Daarnaast regelt het besluit de organisatie van evenementen in de buitenlucht met een zittend publiek van maximaal 50 personen, op voorwaarde dat het door professionelen wordt georganiseerd. Ook handelsbeurzen kunnen buiten plaatsvinden voor 50 bezoekers.

Voor georganiseerde buitenactiviteiten vervalt de leeftijdslimiet van 18 jaar. De activiteiten mogen worden georganiseerd voor één of meerdere groepen van maximaal 25 personen, begeleiders niet meegeteld. Voor kinderen tot en met 12 jaar mag dit binnen voor groepen van maximum 10. De activiteiten mogen enkel plaatsvinden zonder publiek. Bij niet-professionele sporttrainingen mogen minderjarigen vergezeld worden door één iemand uit hetzelfde gezin.

Bij huwelijken en erediensten in open lucht, mogen voortaan 50 mensen aanwezig zijn. Daarbij worden kinderen tot en met twaalf jaar, de beoefenaar van de eredienst of de bevoegde ambtenaar niet meegerekend.

Er komt ook een samenscholingsverbod op de openbare weg van meer dan drie personen, kinderen tot en met twaalf jaar niet meegerekend. Voor leden van hetzelfde gezin geldt dat niet. Dat samenscholingsverbod zag het levenslicht bij de beslissing om de avondklok af te voeren. De verkoop van alcohol wordt toegelaten tot 22.00 uur, zoals in de horeca.

Elk huishouden mag voortaan twee mensen binnen ontvangen, indien die tot hetzelfde huishouden horen. In pretparken, professioneel georganiseerde brocantes en rommelmarkten mogen de buitengedeelten open

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Pieter Van Berkel (°1990, Genk) is historicus en volgt de (inter)nationale politiek en 'culture wars' op de voet. Interesse in politiek, geschiedenis, filosofie en religies in al hun vormen. Sciencefictionfanaat.

8 gedachten over “MB over heropening terrassen klaar voor publicatie”

  1. Wat is me dat voor een zever. Wat heeft het geluidsniveau nu te maken met het Chinese bejaardenvirus? En waarom mag er geen bediening aan de bar, wanneer men daar toch mag betalen? En waarom een samenscholingsverbod van meer dan 3 buiten op straat, wanneer men met 50 in een kerk, synagoge of moskee mag? En waarom mogen leden van een gezin wel ‘samenscholen’? En waarom mag men maar 2 mensen in huis ontvangen? Wie gaat dat allemaal controleren? Deze niet-verkozen Arco-trut? Dit is Kafka à la Vivaldi.

  2. Deze revolutionaire raad van de Draak met de zeven koppen is er weer eens in geslaagd om te verpesten wat een feest had moeten zijn. Het zit in hun DNA, ze kunnen het niet laten. Ze kunnen alleen overleven en de macht houden door de mensen bang te maken en als slaven te behandelen. Macchiavelli is hun guru. Het moet voor de Noordkoreaanse en de Turkse ambassade een feest zijn om de Belgische dictatoriale maatregelen aan de plaatselijke dictatoren te melden.
    We zijn veel te braaf. Veel te braaf.

  3. Wel als dat mens Verlinden en met haar al die haar daarin “raad” gegeven hebben ooit universitaire studies gedaan hebben dan kan ik enkel zeggen dat het triestig gesteld is met onze unversiteiten. Deze mensen hebben alle zin voor realiteit verloren en gedragen zich als dictators. Het erge is dat deze minister die niets anders doet dan MB uitvaardigen nooit verkoazen geweest is door het volk en dat geldt ook voor de geldverbrander meester frank. Enkele honderde jaren geleden hebben ze voor minder mensen naar de guilotine gebracht.

  4. Omdat Thor, de grote Smurf en co hun waanbeeldvolggekkies beschermt tegen alle ziektes. Je moet wel hard geloven, anders werkt dat het ontsmettend effect tegen.
    EEn gezin slaapt meestal in dezelfde woning dus lijkt me logisch …..als je nadenkt tenminste.

Plaats een reactie

Delen