WhatsApp. Foto Shutterstock.

WhatsApp. Foto Shutterstock.

Uncategorized

Minstens 5 Nederlandse Kamerleden opgelicht via WhatsApp

Ruben Notteboom

In Nederland zijn minstens 5 leden van de Nederlandse Tweede Kamer opgelicht via WhatsApp. De oplichters wilden geld bemachtigen en dat lijkt gelukt te zijn. Het betreft onder andere topambtenaren van het ministerie van Economische Zaken en een senator.

Eerder deze maand werd al gemeld dat Belgen bestookt werden door nepberichten van oplichters. Meer dan 10.000 Belgen werden op minder dan 48 uur tijd opgelicht door nepberichten van Bpost. De modus operandi is altijd dezelfde: een nietsvermoedende Belg krijgt een bericht van Bpost met een link erin, zogezegd om een pakje te leveren. Wie erop drukte liep het risico dat hackers alle persoonlijke gegevens op het gsm-toestel konden bemachtigen.

Aanvalsgolf in verschillende landen, maar oplichting in Nederland lijkt geviseerd te zijn

België was niet het enige land dat last kreeg van zo’n aanvalsgolf van hackers en oplichters. Duitsland, het Verenigd Koninkrijk en Spanje werden ook al in het vizier genomen. Ze gaan op allerhande manieren te werk in de hoop persoonlijke gegevens te bemachtigen.

Deze keer werden topambtenaren van de Nederlandse overheid geviseerd via WhatsApp. Dat meldt De Telegraaf. De Daders meldden zich bij WhatsApp aan met het telefoonnummer van hun slachtoffer. WhatsApp stuurt dan een verificatienummer naar het slachtoffer en die code wilden de oplichters bemachtigen.

WhatsApp en zich voordoen als kennissen

Dat doen ze door te doen alsof ze bekenden zijn. Dat kan op verschillende manieren gebeuren. Eerder stelde onze redactie vast dat hackers bijvoorbeeld foto’s van iemand Instagramaccount downloaden om een tweede account aan te maken. Zo lijkt het alsof een vriend of vriendin een nieuw account heeft, waarmee ze dan kunnen doen alsof ze de persoon in kwestie zijn. Ze vragen dan om de code door te sturen.

De WhatsAppaccounts van de slachtoffers die erin trappen kunnen dan volledig worden overgenomen. De oplichters maken daar dan misbruik van in de hoop om geld te krijgen. De Nederlandse overheid raadt het gebruik van WhatsApp af voor zaken en de Algemene Rekenkamer houdt er rekening mee dat niet alle gevallen gemeld zijn. Hoeveel geld er precies ontfutseld is, is onduidelijk.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Ruben Notteboom (°1998, Eeklo) is afgestudeerd als master tolk aan de Universiteit Gent en zit momenteel in zijn tweede master Internationale Betrekkingen en Diplomatie aan de Universiteit Antwerpen.

1 gedachte over “Minstens 5 Nederlandse Kamerleden opgelicht via WhatsApp”

Plaats een reactie

Delen