Nederlandse politie. Foto Shutterstock.

Nederlandse politie. Foto Shutterstock.

Uncategorized

Nederlandse politie arresteert internetoplichters in Breda

Ruben Notteboom

De Nederlandse politie heeft in Breda twee verdachten gearresteerd voor internetfraude. Het betreft een 39-jarige man en 33-jarige vrouw. Ze zouden tientallen slachtoffers hebben gemaakt. Ze verkochten zogezegd goederen, ontvingen daarvoor betaling maar de goederen werden nooit geleverd. De politie opende een onderzoek.

De politie van het Nederlandse Brabant ontving een dossier met meer dan 80 aangiftes van internetfraude. Dat dossier werd samengesteld door het Landelijk Meldpunt Internet Oplichting, LMIO.

Meer dan 80 klachten in 1 dossier

Alle klachten waren gelijkaardig. De slachtoffers bestelden goederen online, betaalden ervoor maar er werd nooit iets geleverd. Dit waren goederen zoals sierraden, speelgoed en decoratie. In het kader van het onderzoek kwam de politie twee verdachten op het spoor.

Beiden zitten nu vast voor het verdere onderzoek. Volgens de politie hebben ze duizenden euro’s kunnen stelen door hun oplichterij. Het is mogelijk dat de verdachten nog meer slachtoffers hebben gemaakt, maar dat zal het onderzoek moeten uitwijzen.

Toename cybercriminaliteit

In april berichtte de redactie al dat de cybercriminaliteit is toegenomen. Dat komt mede door de coronacrisis. De normale, geregistreerde criminaliteit neemt af omdat men minder actief is op straat. Mensen spenderen meer tijd achter het scherm en doen ook meer aankopen op het internet. Cybercriminelen maken daar maar al te graag misbruik van.

Naast aankoopoplichting, zijn virusaanvallen ook toegenomen. Hackers gebruiken DDoS-aanvallen om het netwerk van het slachtoffer lam te leggen. Daarnaast wordt ook ransomware gebruikt om het volledige systeem te blokkeren. Pas als het slachtoffer geld betaalt, houden de aanvallen op of wordt het systeem vrijgegeven.  

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Ruben Notteboom (°1998, Eeklo) is afgestudeerd als master tolk aan de Universiteit Gent en zit momenteel in zijn tweede master Internationale Betrekkingen en Diplomatie aan de Universiteit Antwerpen.

1 gedachte over “Nederlandse politie arresteert internetoplichters in Breda”

Plaats een reactie

Delen