Chris Janssens, fractieleider van Vlaams Belang in het Vlaams Parlement. Foto Photonews

Chris Janssens, fractieleider van Vlaams Belang in het Vlaams Parlement. Foto Photonews

Uncategorized

“Olifant in kamer wordt niet genoemd”: VB genadeloos voor Vlaams actieplan tegen extremisme

Wim De Smet

Vlaams Belang is niet te spreken over het actieplan tegen extremisme dat de Vlaamse regering gisteren goedkeurde. Vlaams minister Bart Somers (Open Vld) maakt 2 miljoen euro vrij om zowel islamitisch, rechts als links extremisme tegen te gaan. “Hij maakt misbruik van zijn functie om een succesvolle rechtse politieke partij te treffen”, meent VB-fractieleider Chris Janssens.

Het actieplan tegen extremisme richt zich onder meer op online haatspraak. Vrijheid van meningsuiting blijft het uitgangspunt, zo luidt het op het kabinet van Somers. “Maar dat wil niet zeggen dat we geen beleid moeten ontwikkelen voor de toenemende invloed van fake news en polarisatie op sociale media”, klinkt het. “We kijken daarbij niet langer alleen naar daders en slachtoffers, maar ook naar omstaanders. Onder meer leerkrachten, trainers van de voetbalclub, jeugdwerkers kunnen een belangrijke rol spelen. Reageren en rechtstaan als het nodig is, mensen weerbaar maken en sensibiliseren kan gewelddadige radicalisering voorkomen.”

Minder geld naar islam en migratie

Bij Vlaams Belang kijkt men met grote ogen naar het actieplan. “In alle actieplannen van de Vlaamse regering, zelfs na de aanslagen in Brussel, wordt nooit de olifant in de kamer genoemd: gewelddadig radicalisme is een quasi-monopolie van de radicale islam”, zegt Chris Janssens. “En toch wil deze regering méér erkende moskeeën, méér subsidies voor islamitische organisaties en méér imamopleidingen. Wij zijn van oordeel dat het er vooral minder geld moet gaan naar islam en migratie. Moslimterrorisme is geen probleem van sociale of economische achterstelling maar een religieus-cultureel probleem.”

Uit cijfers van OCAD blijkt dat het grootste aantal geradicaliseerden in ons land geboekstaafd staan als jihadi. “En toch wil Somers de focus verleggen naar het zogenaamde rechts-extremisme. Hij maakt misbruik van zijn functie als minister om een succesvolle, rechtse politieke partij te treffen die hij in het stemhokje niet klein krijgt.”

Ook over de aanpak van online haatspraak is Janssens duidelijk. “Dat is een poging tot censuur. Het is de frustratie van de traditionele media en partijen, die vaak links gedomineerd zijn, dat de sociale media een stevige rechtse voedingsbodem hebben.”

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Wim De Smet (°1970, Asse) was meer dan 20 jaar dienst als journalist bij Het Laatste Nieuws. Hij is altijd op zoek naar nieuws.

3 gedachten over ““Olifant in kamer wordt niet genoemd”: VB genadeloos voor Vlaams actieplan tegen extremisme”

  1. De Koran Hate Speech verzen die oproepen tot geweld tegenover “ongelovigen” zijn nochtans in ELK exemplaar der Koran vrij te lezen en de muzelmanse terroristen die te Maalbeek, op Zaventem en elders in Europa die verzen in praktijk omgezet hebben konden er zich gemakkelijk op baseren om hun terreur wanen te kunnen “verrechtvaardigen” (sic)

  2. Lava glijdt traag verder en verwoest alles op zijn weg,de vld is nu al het slachtoffer,de andere vivaldisten zullen volgen,hopelijk zou ik zeggen,.Als er een rechtstaat bestaat voor jihadisten dan moet die er ook zijn voor JC,die niets gedaan heeft noch getwittert,hij moet vrij en met opgeheven hoofd zijn huis kunnen betreden.

Plaats een reactie

Delen