(Shutterstock)

(Shutterstock)

Uncategorized

Ook geweld in gemengde Joods-Arabische steden in Israël

Pieter Van Berkel

Ook in gemengde Joods-Arabische steden in Israël laaide het geweld de afgelopen nacht op.

In de stad Lod, in de buurt van Tel Aviv, werd de noodtoestand uitgeroepen nadat Arabieren een synagoge in brand staken en Joden met stenen naar een auto gooiden. “We hebben de controle over de stad en de straten verloren”, zegt Yair Revivo, burgemeester van Lod. Er werden 16 politie-eenheden van de Westelijke Jordaanoever overgeplaatst naar Lod om het geweld te bezweren.

In steden met een Arabische meerderheid, zoals Umm al-Fahm en Jisr al-Zarqa, werden de afgelopen nacht tientallen mensen gearresteerd. In de kuststad Akko werd een populair joods visrestaurant in brand gestoken. In Jaffa, bij Tel Aviv, braken rellen uit.

Al de bovengenoemde steden liggen voor de duidelijkheid in Israël zelf en niet in de Palestijnse gebieden. De Arabische inwoners van deze steden hebben Israëlisch staatsburgerschap en de meesten van hen zijn tweetalig.

De woordvoerder van Hamas, Abu Ubaida, moedigde de Arabische Israëli’s aan om “in opstand te komen”. “De Qassam Brigades (de militaire vleugel van Hamas red.) zijn dicht bij jullie, terwijl ze de kaart van het vaderland tekenen met hun raketten, en met hun verzet, tegen onze vijand en de uwe”, zei hij woensdag.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Pieter Van Berkel (°1990, Genk) is historicus en volgt de (inter)nationale politiek en 'culture wars' op de voet. Interesse in politiek, geschiedenis, filosofie en religies in al hun vormen. Sciencefictionfanaat.

1 gedachte over “Ook geweld in gemengde Joods-Arabische steden in Israël”

Plaats een reactie

Delen