Foto Photonews: © Didier Lebrun/Photo News - 10904953-064

Open Vld-voorzitter Egbert Lachaert

Uncategorized

Open Vld wil komaf maken met lijststem en opvolgers

Wannes Neukermans

Open Vld dient wetsvoorstellen in die komaf moeten maken met het systeem van de lijststem en opvolgers bij verkiezingen. “Wie de meeste stemmen haalt, moet verkozen zijn”, aldus partijvoorzitter en Kamerlid Egbert Lachaert.

Volgens de partij zijn de tijden veranderd, en zullen andere partijen hun standpunt (dat niet nieuw is) nu ook volgen: “De geesten bij andere partijen zijn aan het rijpen. Partijen staan meer en meer open voor onze voorstellen die de burger weer de macht geven”, zegt Lachaert.”

Minder macht voor partijen

Door de afschaffing van dit systeem hoopt Open Vld de macht van de partijen in te perken en de macht van de parlementsleden te herstellen. “Wie de meeste stemmen haalt, moet verkozen zijn. De plaats op de lijst – bij veel partijen toebedeeld door de partijtop – mag daarbij niet van tel zijn. Met ons wetsvoorstel zal de kiezer nog steeds een lijststem kunnen uitbrengen, maar die zal enkel een effect hebben op het aantal zetels dat een partij behaalt, niet op wie ze opneemt”, aldus Lachaert.

Het huidige systeem van opvolgerslijsten houdt democratisch geen enkele steek, zegt hij vervolgens. “Wanneer een parlementslid ontslag neemt, komt niet de persoon met de meeste voorkeursstemmen in het parlement. Wel een kandidaat uit de opvolgerslijst die doorgaans een pak minder stemmen behaalde en wie daar door de partij is geplaatst. (…) Niet de partijen, maar de kiezers moeten bepalen wie hen vertegenwoordigt.”
     Verder wil Open Vld alle kandidaten tijdens campagnes dezelfde uitgavenlimiet opleggen en verkiezingsaangiften transparanter maken. Parlementsleden zouden tijdens hun mandaat ook meer autonomie moeten krijgen.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Wannes Neukermans (1999) volgt de Vlaamse en nationale politiek op de voet, met een uitgesproken belangstelling voor communautaire thema's.

4 gedachten over “Open Vld wil komaf maken met lijststem en opvolgers”

  1. “Wie de meeste stemmen haalt, moet verkozen zijn”. Dat is het principe van de basisdemocratie. Goed dat er tenminste toch al een politieke partij (OVLD) in het retrogade België het snapt. We zijn ondertussen wel in het jaar 2021 na J.C. beland. 191 jaar na de Belgische onafhankelijkheid (1830) en na zes staatshervormingen (sic). Benieuwd of de andere Belgische en Vlaamse politiekers ondertussen rijp zijn voor een nieuwe democratische démarche. De geschiedenis leert dat het meestal de Walen zijn die argwanend staan tov de democratie. Naar verluidt vanwege hun demografische minderheid in het parlement. Drie frappante voorbeelden: Verzet tegen het vrouwenstemrecht in het parlement in 1919; verzet tegen de uitslag van het referendum over de koningskwestie in 1950 en weigering om het gerechtelijk arrondissement BHV te splitsen. In Belgique luidt het adagium: ” de Vlaamse meerderheid wikt en de Waalse minderheid beschikt”.

Plaats een reactie

Delen