Paus wil Noord-Korea bezoeken

Paus Franciscus. Shutterstock

Uncategorized

Paus wil Noord-Korea bezoeken

Sonja Dahlmans

Na zijn bezoek eerder dit jaar aan Irak, heeft paus Franciscus aangegeven nu ook Noord-Korea te willen bezoeken. In 2018 werd hij mondeling uitgenodigd door de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un, maar de reis ging destijds niet door.

Dat zegt bisschop Lazarus You Heung-sik die op 17 april jongstleden met de paus sprak. De bisschop hield de paus gezelschap tijdens zijn eerdere reis naar Zuid-Korea in 2014. Meerdere keren heeft Franciscus gezegd Noord-Korea graag te willen bezoeken, maar het ontbrak nog altijd aan een officiële uitnodiging voor een pauselijk bezoek.

Verdere plannen om een bezoek van de paus aan Noord-Korea mogelijk te maken, vielen in het water nadat de Hanoi-top tussen voormalig Amerikaans president Donald Trump en Kim Jong-un mislukte in februari 2019. Volgens de voormalige ambassadeur van Korea in het Vaticaan, Lee Baek-man, zouden er in Pyongyang intenties zijn de banden met de Rooms-Katholieke Kerk aan te halen. “Een bezoek van de paus aan Noord-Korea zal niet alleen een religieuze betekenis hebben, maar tevens een doorbraak zijn voor meer openheid in Noord-Korea.”

Christenvervolging

In Noord-Korea wonen naar schatting 400.000 christenen. Elke vorm van religie is er verboden. Wanneer een christen ontdekt wordt, riskeert hij of zij gevangenschap in een opvoedingskamp of zelfs de doodstraf. Al sinds 2002 staat het land bovenaan de jaarlijkse lijst van Open Doors. Deze lijst houdt bij in welke vijftig landen het voor christenen het gevaarlijkst is om hun religie te belijden en te praktiseren. Er zijn wel een aantal kerken in Pyongyang, maar volgens Open Doors dienen deze slechts als propagandamiddel voor eventuele bezoekers aan de hoofdstad.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Sonja Dahlmans (°1968) is een Nederlandse theologe gespecialiseerd in oosters-orthodox christendom. Ze werkt momenteel een master islamitische theologie af aan de Melbourne School of Theology.

Plaats een reactie

Delen