Het Kremlin van Moskou. Foto Shutterstock.

Het Kremlin van Moskou. Foto Shutterstock.

Uncategorized

Rusland classificeert VS en Tsjechië als “onvriendelijke naties”

Ruben Notteboom

De Russische Federatie heeft de Verenigde Staten en Tsjechië geclassificeerd als “onvriendelijke naties”. Dat wil zeggen dat Rusland de diplomatieke spanningen formeel erkent en daarom de personeelsleden in hun ambassades beperkt, net als andere diplomatieke activiteiten.

 Amerikaanse diplomatieke missies mogen niet langer lokaal personeel gebruiken. De Tsjechische diplomatieke missies mogen dat wel nog, met een maximum van 19 mensen. Dat besliste Rusland afgelopen vrijdag.

Lijst van onvriendelijke naties in Rusland

Vorige maand riep de Russische president Vladimir Poetin de lijst van “onvriendelijke naties” in het leven. De spanningen tussen Rusland, Tsjechië, Amerika en enkele andere Westelijke mogendheden liepen toen al stevig op. Daarom wilde hij een wettelijk kader om ambassades en andere diplomatieke organisaties te beperken indien nodig.

Vorige maand beschuldigde Praag Rusland ervan dat de Russische geheime diensten verantwoordelijk zouden zijn voor een ontploffing bij een munitiedepot in 2014. Daarom schorste Tsjechië tientallen Russische diplomaten. Het Kremlin ontkende alle beschuldigingen en reageerde met gelijkaardige maatregelen. Daarnaast moest Tsjechië het leeuwendeel van het lokale personeel in Moskou ontslaan.

“Verdere escalatie van het conflict”

Het Tsjechische ministerie van Buitenlandse Zaken reageerde volgens Reuters alvast dat het “Russische besluit in strijd was met een internationaal akkoord die landen verplicht tot het ordelijk laten functioneren van diplomatieke missies.” Praag vindt de beslissing van Moskou een “verdere escalatie van het conflict.”

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Ruben Notteboom (°1998, Eeklo) is afgestudeerd als master tolk aan de Universiteit Gent en zit momenteel in zijn tweede master Internationale Betrekkingen en Diplomatie aan de Universiteit Antwerpen.

Plaats een reactie

Delen