"Ryanair-vlucht moest landen na dreiging door Hamas"

Foto: illustratief, Ryanair vliegtuig. Shutterstock.

Uncategorized

“Ryanair-vlucht moest landen na dreiging door Hamas”

Kristof Luypaert

De Ryanair-vlucht die zondag op de luchthaven van Minsk landde, deed dat “nadat Wit-Rusland een dreiging had gekregen tegen de vlucht die van de Palestijnse groepering Hamas”. Dat zegt de Wit-Russische overheid.

De Wit-Russische luchtmacht beweert intussen dat de piloten van de Ryanair-vlucht zelf zouden hebben beslist om in Minsk te landen. Zonder dat er op hen druk was uitgeoefend. Die uitleg is enigszins bizar. Het vliegtuig was op het moment van de feiten immers veel dichter bij haar bestemming Vilnius dan bij de Wit-Russische hoofdstad.

Aan boord van de vlucht die onderweg was van Athene naar Vilnius, zat het vooraanstaande Wit-Russische oppositielid Roman Protasevitsj. Hij is na de landing in Minsk opgepakt waar hij al langer gezocht was door het Wit-Russische regime.  De vlucht is officieel omgeleid vanwege een bomalarm. Maar intussen wordt algemeen aangenomen dat de Wit-Russische autoriteiten achter de afleiding zitten.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Kristof Luypaert (1976) is criminoloog (UGent). Als ex-politiecommissaris en onderzoeksjournalist volgt hij de thema's justitie, politie, misdaad en criminaliteit op de voet. Ook het leven in en rond de Wetstraat kent nog weinig geheimen voor hem.

1 gedachte over ““Ryanair-vlucht moest landen na dreiging door Hamas””

  1. Er is meer in dit verhaal. Dat vliegtuig van Ryanair is geregistreerd in Polen. Dit wil zeggen dat er aan boord van dat vliegtuig Poolse wetten gelden en tot nader order is Polen lid van de EU en van de NAVO. Dit vliegtuig werd gekaapt.
    De Wit-Russische luchtmacht wil niet toegeven dat de MIG onder hun orders opereerde. Als dat zo is, dan stond de MIG onder Russisch bevel. Een kaping door een derde staat is een casus belli.

Plaats een reactie

Delen