"Spanningen tussen VS en China zijn grootste probleem voor hele wereld"

Amerikaans oud-minister van Buitenlandse Zaken Henry Kissinger (97). Shutterstock

Uncategorized

“Spanningen tussen VS en China zijn grootste probleem voor hele wereld”

Anton Schelfaut

De spanningen tussen de Verenigde Staten en China zijn “het grootste probleem voor de VS, het grootste probleem voor de hele wereld”. Dat heeft de Amerikaanse oud-minister van Buitenlandse Zaken Henry Kissinger (97) vrijdag gezegd op een forum georganiseerd door een denktank. De slechte verhoudingen tussen beide grootmachten vormen een bedreiging voor de hele planeet, aldus Kissinger.

Henry Kissinger is een gerenommeerd hoogleraar inzake internationale betrekkingen. In de jaren zeventig was hij als minister van Buitenlandse Zaken onder de Republikeinse president Richard Nixon de drijvende kracht achter de toenadering tussen Washington en Peking. Op dat moment stond China onder het bewind van Mao Zedong. Volgens Kissinger zijn de huidige spanningen tussen de VS en China een groter gevaar voor de wereld dan die tussen de VS en de Sovjet-Unie tijdens de Koude Oorlog.

Allesvernietigend conflict

De vooruitgang op vlak van kernwapens en kunstmatige intelligentie zou de kans op een allesvernietigend conflict aanzienlijk hebben vergroot. “Voor de eerste keer in de geschiedenis heeft de mensheid het vermogen om zichzelf in een beperkte tijd te vernietigen. We hebben 70 jaar geleden technologieën met een onvoorstelbare kracht ontwikkeld”, legt Kissinger uit. “En nu wordt aan de nucleaire kwestie de technologische vraag toegevoegd die, op het gebied van kunstmatige intelligentie, gebaseerd is op het feit dat de mens de partner wordt van een machine en dat de machine zijn eigen oordeel kan ontwikkelen.”

De Sovjet-Unie, tijdens de Koude Oorlog de aartsrivaal van de VS, is volgens Kissinger niet te vergelijken met het hedendaagse China. “De Sovjet-Unie was geen economische macht. Hun technologische capaciteiten waren van militaire aard.” De USSR “had niet de technologische ontwikkeling die China nu kent. Naast zijn aanzienlijke militaire macht heeft China een enorme economische macht.”

Tot slot benadrukt Kissinger het belang van samenwerking tussen de VS en China, zonder daarbij de eigen principes te verloochenen.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Anton heeft een passie voor politiek, media en technologie. Hij volgt de binnen- en buitenlandse politieke actualiteit op de voet.

2 gedachten over ““Spanningen tussen VS en China zijn grootste probleem voor hele wereld””

Plaats een reactie

Delen