De Afghaanse hoofdstad Kaboel. Foto Shutterstock

De Afghaanse hoofdstad Kaboel. Foto Shutterstock

Uncategorized

Strijd tussen regeringstroepen en taliban in Afghanistan laait op

Simon Segers

Er woelt een hevige strijd tussen Afghaanse regeringstroepen en extremisten van de taliban. De toename in geweld valt samen met het terugtrekken van de Westerse troepen uit het land.

In zeker drie provinciehoofdsteden in Afghanistan woedt een felle strijd tussen de extremistische taliban en troepen van de regering. Westerse landen volgen de situatie nauwgezet, nu Amerikaanse en andere NAVO-militairen zijn begonnen aan hun aftocht die op 11 september moet zijn voltooid. In Lashkargah, de hoofdstad van de zuidelijke provincie Helmand, hebben taliban-strijders de afgelopen dagen tien checkpoints veroverd. Honderden families hebben toevlucht gezocht in veilige delen van de stad. Het leger probeert de rebellen terug te dringen met onder meer luchtaanvallen.

Terugtrekking niet beïnvloed

De VS droegen zondag een basis in Helmand over aan regeringstroepen als deel van de terugtrekking van hun 2500 militairen in Afghanistan. Het ministerie van Defensie in Kabul zei dat in die provincie het afgelopen etmaal meer dan honderd taliban zijn gedood, naast 22 al-Qaeda-strijders uit Pakistan. De taliban op hun beurt claimen tientallen militairen te hebben gedood. Volgens het Pentagon heeft het geweld geen invloed op de terugtrekking.

Ook in de zuidoostelijke provincie Ghazni zijn de taliban actiever geworden. Ze controleren pakweg de helft van alle districten. En ook in Zabul in het zuiden liggen checkpoints de afgelopen dagen onder vuur. Volgens de provinciale politiechef zijn veel opstandelingen gedood bij een aanval. In de noordelijke provincie Baghlan werden volgens lokale politici minstens negen soldaten gedood toen talibanstrijders een legerbasis aanvielen.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Simon heeft een brede interesse voor politiek en cultuur. Hij is ook gepassioneerd door wetenschap en luchtvaart.

1 gedachte over “Strijd tussen regeringstroepen en taliban in Afghanistan laait op”

Plaats een reactie

Delen