Italy, Guido Bertolaso at the new vaccination center in Varese. Varese, Italy Defense Minister Lorenzo Guerini inaugurates a new vaccination center in Varese In the photo: vaccinations with health personnel URN:58961745 ! only BELGIUM !

Uncategorized

VB en N-VA klagen duurdere Brusselse en Waalse vaccinatiecampagne aan

Wannes Neukermans

Een vaccinatie in een woonzorgcentrum kost in Vlaanderen 9 euro. In Brussel is dat 13 euro en in Wallonië zelfs 22. De geraamde kost van een vaccin in een Vlaams vaccinatiecentrum is 52 euro. In Brussel liggen die kosten 2 euro duurder, en in Wallonië kost zo’n vaccin maar liefst 71 euro. Dat vertelde Vlaams Parlementslid Immanuel De Reuse (Vlaams Belang) tijdens de plenaire vergadering.

Waarom die prijs zo veel hoger ligt, heeft verschillende redenen. “Er is vooreerst een hogere vergoeding voor de vaccinatoren. Daarnaast hebben ze een eigen reservatiesysteem, een duurder uiteraard, opgezet. Er is een andere manier van opvolging, en dan is er natuurlijk ook steeds het gebruik van externe, dure consultants. Dan komt natuurlijk altijd de vraag: Wie zal dat betalen?”

Vlaanderen heeft goedkoopste en meest performante vaccinatiecampagne

Bij de start van de vaccinatiecampagne was het het uitgangspunt dat de federale overheid 80 procent van de kosten op zich zou nemen. De deelstaten zouden opdraaien voor de overige 20 procent. Nu is er echter onduidelijkheid over die verdeling. Gaat het om de algemene kost per gewest, de kost per gevaccineerde, of de kost per inwoner? Momenteel buigt een werkgroep zich over die vraag. Volgens de Reuze bestaat het gevaar dat de Vlaming mee zal betalen aan die duurdere Brusselse en Waalse keuzes.

https://redactie.palnws.be/2021/05/franstalige-vaccinatie-per-patient-heel-wat-duurder-dan-vlaamse/

Ook Lorin Parys (N-VA) had vragen over de kostprijs van de vaccinatiecampagne. “Wij hebben in Vlaanderen niet alleen de meest performante vaccinatiecampagne, maar ook de meest kostenefficiënte campagne. We zetten overal in België dezelfde vaccins. Eigenaardig genoeg kost een vaccin toedienen in Wallonië en Brussel meer dan in Vlaanderen.” Het N-VA-parlementslid hoopt dat Vlamingen niet twee keer zullen moeten opdraaien voor hetzelfde vaccin, omdat ze moeten meebetalen voor de vaccinatiecampagnes in Brussel en Wallonië.

Vlaams minister van Welzijn en Volksgezondheid Wouter Beke (CD&V) reageerde dat hij nog niets wil verklaren. Momenteel is er namelijk een federale werkgroep die zich buigt over de exacte kostenverdeling van de vaccinatiecampagne.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Wannes Neukermans (1999) volgt de Vlaamse en nationale politiek op de voet, met een uitgesproken belangstelling voor communautaire thema's.

Plaats een reactie

Delen