Protesten in Myanmar

Uncategorized

Vijf gevluchte journalisten en activisten teruggestuurd naar Myanmar, vrees voor foltering

Wannes Neukermans

In Myanmar zijn er drie journalisten en twee activisten gearresteerd die naar Thailand waren gevlucht. Omdat ze illegaal de grens overstaken moeten ze hoogstwaarschijnlijk naar hun thuisland terugkeren. Daar staat hun “gevangenschap, foltering of erger” te wachten. Al sinds februari is de situatie in Myanmar onstabiel.

De drie journalisten werkten voor de omroep DVB (Democratic Voice of Burma). Dat mediakanaal werd door de militaire junta verbannen, samen met nog heel wat media. De journalisten zouden in groot gevaar verkeren als ze terug naar Myanmar moeten. In het land heerst al maanden chaos nadat het leger in februari een staatsgreep pleegde. Sindsdien werden ongeveer 5000 mensen gearresteerd en vielen er meer dan 700 doden.

Meer dan ooit zijn journalisten in het land een doelwit omdat ze de situatie openlijk aanklagen. Ondanks de risico’s blijven heel wat reporters in het geheim werken.

Organen uit lichaam verwijderd

Ook werden er al talloze gevallen van foltering gerapporteerd in Myanmar. Een dichter die tegen de militaire staatsgreep gekant was zou overleden zijn na lange tijd van foltering. Volgens familie van de dichter waren alle organen uit zijn lichaam verwijderd.

Volgens Thaise politie zouden de gearresteerde personen 14 dagen in de cel blijven wegens de coronapandemie. Daarna worden ze uitgeleverd aan de immigratieautoriteiten.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Wannes Neukermans (1999) volgt de Vlaamse en nationale politiek op de voet, met een uitgesproken belangstelling voor communautaire thema's.

1 gedachte over “Vijf gevluchte journalisten en activisten teruggestuurd naar Myanmar, vrees voor foltering”

Plaats een reactie

Delen