Vlaams Belang blijft grootste partij, CD&V onzichtbaar

Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken. Photo News

Uncategorized

N-VA en Vlaams Belang halen Vlaamse meerderheid in nieuwe peiling

Anton Schelfaut

Als er vandaag verkiezingen zouden zijn, dan blijft Vlaams Belang de grootste partij. Dat blijkt uit De Stemming, een onderzoek in opdracht van De Standaard en VRT NWS door de Universiteit Antwerpen en de VUB.

Vlaams Belang zuigt ongeveer een kwart van de stemmen naar zich toe, de N-VA ruim een vijfde. Daarmee bevindt het electorale zwaartepunt zich duidelijk buiten de Vivaldi-regering. Bijna een op de twee stemt op de Vlaams-nationalistische partijen. Bovendien behoren voorzitters Tom Van Grieken (VB) en Bart De Wever (N-VA) tot de populairste politici in Vlaanderen.

Vlaamse meerderheid

De huidige Vlaamse regering slaagt er met deze score niet in om opnieuw een meerderheid te vormen. N-VA, Open Vld en CD&V halen samen slechts 43 procent van de stemmen, tegenover 53,3 procent bij de verkiezingen twee jaar geleden.

N-VA en Vlaams Belang zouden samen wel een meerderheid halen in het Vlaams Parlement. Opgeteld zijn ze goed voor 46,2 procent. Dat is geen meerderheid in procenten maar wel in zetels. Ons kiessysteem kent de grootste partijen proportioneel immers meer zetels toe dan de kleinere.

De “kleintjes”

De traditionele machtspartijen en Groen halen scores tussen de tien en twaalf procent. PVDA komt stilaan in de buurt met 7,9 procent. Vooruit is de grootste van de “kleintjes”. De socialistische partij gaat als enige vooruit, ten opzichte van de vorige peiling én de verkiezingen.

CD&V verliest zowel aan de rechter- als aan de linkerzijde en klokt af op 10 procent. De partij van Joachim Coens is daarmee kleiner dan Groen, Open Vld en Vooruit. CD&V verliest de meeste stemmen aan N-VA, vervolgens aan Vooruit en daarna aan Open Vld.

Premier Alexander De Croo groeide in een mum van tijd uit tot de populairste politicus van Vlaanderen. Hij is evenwel de enige liberale politicus in de top 20.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Anton heeft een passie voor politiek, media en technologie. Hij volgt de binnen- en buitenlandse politieke actualiteit op de voet.

24 gedachten over “N-VA en Vlaams Belang halen Vlaamse meerderheid in nieuwe peiling”

  1. CDV kan zich enkel nog redden door nu ondubbelzinnig te kiezen voor het Vl.-kamp zodat nu reeds een meerderheid ontstaat in het vl. parlement en een zware hefboom ontstaat. Anders rest een triest gevecht voor de laatste postjes. Aan CDV de keuze.

  2. Toch klopt er iets niet bij de zetelverdeling. NVA en VB halen samen volgens deze projectie 60 zetels, al de rest samen (verondersteld dat ze zelfs de PVDA erbij nemen) 64. Vooralsnog – spijtig genoeg – geen meerderheid.

  3. Hoopgevende peiling maar VB heeft nog een ruime groeimarge bij het vrouwelijk deel van onze bevolking. Veel vrouwen hebben nog schroom en angst om op het VB te stemmen wegens “te hard”.
    M.i. hoog tijd om dat deel van het kiespubliek beter aan te spreken.

  4. Je kan je afvragen wat 2024 gaat opleveren? Al het goede nieuws voor Vivaldi is voorbij. Daar komen aan: meer bovenop belastingen, meer transferten, meer migratie (die ons nu al 10 miljard/jaar kost), niets marcheert bij de hoogste belastingen ter wereld en elke dag minder return, elke belg heeft ongeveer € 45000 schuld, afwikkeling Heeren, La Kibi, Coonen, Den Blok, Goffin,….., onwaarschijnlijke brolstaatshervormingen met 60 ministers, 7 deelparlementen,….. probeer dat maar eens te verkopen .

  5. Peilingen zijn maar peilingen. Het verleden heeft aangetoond dat de peiling van de groen-linkse Standaard en van het zogenaamde huis van vertrouwen geen peiling is maar een instrument om de kiezer te beïnvloeden. Het Vlaams Belang wordt telkens schromelijk onderschat. Iemand die met beide voeten in de dorpsstraat staat voelt zo aan dat het Vlaams Belang de wind in de zeilen heeft. Dus hop naar de 30% en “incontournable” worden.

  6. Als de BetonBlok Vlamingen partij en die der kartonnen vlamingskes zouden willen samenspannen kan de Republiiek “Vlaanderen Vrijstaat” eindelijk uit het “moederhuis” meegenomen worden !

  7. De traditionele (graai)partijen worden eens te meer afgestraft, maar wat er straks zal gebeuren is dat ze maar al te graag de communisten erbij gaan halen, om 50.1% te halen, al is het maar om hun postjes in de senaat, het grondwettelijk hof, de EU, de post, de NMBS, de nutsmaatschappijen, de ambtenarij, het leger, de vakbonden… te behouden. Of hoe een land zichzelf kapot maakt aan graaicultuur en aan persoonlijke verrijking, ten koste van haar hardwerkende burgers. We zijn buiten een dikkere laag vernis niet beter dan eender welke bananenrepubliek in Afrika of Azië.

  8. Pro bleem is hoe moet VB zijn voorsprong consolideren? En zouden zij een bestuursmandaat krijgen in 2024 hebben ze dan goede opgeleide politici (geen heethoofden), om het land te besturen??
    Daar moet NU aan gewerkt worden!!

Plaats een reactie

Delen