Tom Van Grieken (Belga)

Tom Van Grieken (Belga)

Uncategorized

Vlaams Belang op de barricaden voor de vrije meningsuiting met mailcampagne: “Stop de censuur!”

Niels Geerinck

Het Vlaams Belang komt in het verweer tegen het vonnis dat door de correctionele rechtbank van Mechelen werd uitgesproken tegen de actiegroep Voorpost. Het vonnis vormt een gevaarlijke uitholling op het recht van vrije meningsuiting en het vormt een gevaarlijk precedent, zo vindt de partij. Zo vrezen ze een toenemende censuurwetgeving. “Als Voorpost kan aangepakt worden, kan elke andersdenkende burger worden aangepakt“, zo klinkt het. Daarom lanceren ze vandaag een nieuwe online schrijfactie.

Volgens het Vlaams Belang zijn de democratische rechtsstaat en de vrijheid van meningsuiting ernstig in gevaar. Volgens de partij verzaakt minister van Justitie zijn rol om deze te beschermen. “Nu er censuur heerst en onze vrije meningsuiting en bijgevolg onze democratie in gevaar zijn, zoals het Voorpost-vonnis duidelijk aantoont, doet minister Vincent Van Quickenborne (Open Vld) niets.”, zo zegt Vlaams-Belang voorzitter Tom Van Grieken.

Schrijfactie

Volgens Van Grieken heeft Van Quickenborne een sterk signaal vanuit de bevolking nodig. Met de actie wil het Vlaams Belang burgers de kans geven om hun bezorgdheid aan het adres van de minister te uiten. “Hoog tijd om hem wakker te schudden en hem via een schrijfactie ertoe te bewegen zijn plicht te doen.” , zo klinkt het bij Van Grieken. Daarnaast hekelt de voorzitter de disproportionaliteit van het vonnis. “Voor het geweldloos tonen van een spandoek tegen islamisering werden er celstraffen uitgesproken tot zes maanden effectief, in dit land wordt over verkrachters en pedofielen doorgaans milder geoordeeld”, zo schrijft hij.

Bezorgde burgers kunnen via een online webformulier de minister van Justitie aanschrijven met een vooropgestelde mail. De contactgegevens van de minister zijn uiteraard niet openbaar gemaakt. “(…) wanneer dissidente meningen worden verboden, wordt de vrije meningsuiting afgeschaft, en dus de democratische rechtsstaat. U bent als justitieminister aangesteld om te waken over die democratische rechtstaat. En nog concreter: u bent verantwoordelijk voor Justitie en de organen die eronder vallen.“, zo staat er te lezen in de mail.

Censuur heerst

Het veroordelen van een mening schept volgens het Vlaams Belang een erg gevaarlijk precedent op nog meer censuur. “De rechter die de vier Voorposters veroordeelde tot gevangenisstraffen maakte misbruik van de bestaande racisme- en haatwetgeving, zoveel is duidelijk. Maar dat zou niet alleen Voorposters zorgen moeten baren. Want als één rechter dit kan, kunnen alle rechters dit. En als Voorpost kan aangepakt worden, kan elke andersdenkende burger worden aangepakt. Onze volledige democratie is dus in gevaar.”, zo schrijft de partij.

Finaal eisen ze dat Van Quickenborne (Open Vld) dringend actie onderneemt om de rechtsstaat te herstellen en bovenal om deze te beschermen. De minister van Justitie zelf reageerde tot nu toe nog niet op het vonnis. Ook dat ontging het Vlaams Belang niet. “Zijn stilzwijgen is oorverdovend en vooral veelzeggend. Stop de censuur, stop de rechtswillekeur. Van Quickenborne, doe uw plicht!”, zo beklemtoont Van Grieken.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Niels Geerinck (1994) koestert een passie voor de binnen- en buitenlandse (geo)politiek. Zijn interessegebied richt zich in het bijzonder naar de politieke en culturele tendensen in de Hongaarse, Angelsaksische en Scandinavische sferen. Cultuur- en boekenliefhebber.

8 gedachten over “Vlaams Belang op de barricaden voor de vrije meningsuiting met mailcampagne: “Stop de censuur!””

  1. Graag enige reserve aub. De definitie van haatspraak is nogal redelijk. Beledigen en kwetsen is niet aanbevolen, maar is niet strafbaar en moet kunnen. Discrimineren en tot geweld oproepen is wél strafbaar. Een religie haar expansie ontzeggen terwijl andere religies geen strobreed in de weg wordt gelegd is discriminatie.
    Vlaams Belang wegzetten als ondemocratisch is haatspraak, het discrimineert een partij die zich volgens alle regels van het spel onderwerpt aan het oordeel van de kiezer. Dat haar ideologie weinig applaus krijgt van zichzelf verklarende hoogstaande moralisten doet niets ter zake. Uiteindelijk is het geen haatspraak maar regelrechte laster, leugens en een aanvechting van onze democratie. Dat is veel gevaarlijker dan haatspraak.

  2. Een moslim vrouw mag niet met een niet moslim trouwen, omgekeerd geen probleem. Geen discriminatie volgens u? eEn religie , zeker de islam is per definitie een mysogene discriminerende sekte die niet past in een seculiere maatschappij.

  3. Ik denk dat de meeste mensen nog niet beseffen hoever ze zullen gaan deze keer als de peilingen hun TERECHT steeds meer op verlies na verlies zetten. Nu schakelen ze nog maar de gesubsidieerde media in, maar hoe dichter 2024 komt, hoe smeriger hun spelletjes zullen worden…

Plaats een reactie

Delen