(Photonews)

(Photonews)

Uncategorized

Vlaanderen wil meer inspraak in toekomst van EU

Pieter Van Berkel

Vlaanderen vraagt samen met 16 andere Europese regio’s meer inspraak in de Conferentie voor de Toekomst van Europa. Dat schrijft Knack.

De Conferentie voor de Toekomst van Europa moet onder meer via burgerdialogen tot hervormingen van de Europese Unie leiden. Het idee werd gelanceerd door de Franse president Emmanuel Macron en wordt onder meer geleid door EU-Parlementslid en voormalig Belgisch premier Guy Verhofstadt (Open Vld).

Samen met 16 andere regio’s vraagt Vlaanderen meer inspraak in de conferentie. De andere regio’s die de open brief ondertekenden zijn Åland, de Balearische Eilanden, Beieren, Bratislava, Karinthië, Catalonië, Hessen, Lombardije, Neder-Oostenrijk, Nouvelle-Aquitaine, Provence – Alpes – Côte d’Azur, Tirol, Zuid-Tirol, Helsinki, Varazdin en Groot-Polen.

De regio’s roepen op om het principe van subsidiariteit in acht te nemen. “We zien een zorgwekkende trend waarbij de EU-wetgeving onvoldoende rekening houdt met de rol van de regio’s”, valt te lezen. “Subsidiariteit zou een grondbeginsel moeten zijn, maar in de praktijk lijkt het meer en meer te worden vergeten. Op die manier komt de besluitvorming steeds verder van de burgers weg te staan.”

“Deze brief past in ons streven om de sterkere regio’s binnen Europa te laten samenwerken en de stem van die regio’s luider te laten klinken tegenover de Europese Commissie en andere Europese machtscentra”, zegt Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) tegen Knack. “Ik wil binnen afzienbare tijd ook zelf initiatieven nemen om tot meer samenwerking tussen de sterke regio’s in Europa te komen.”

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Pieter Van Berkel (°1990, Genk) is historicus en volgt de (inter)nationale politiek en 'culture wars' op de voet. Interesse in politiek, geschiedenis, filosofie en religies in al hun vormen. Sciencefictionfanaat.

1 gedachte over “Vlaanderen wil meer inspraak in toekomst van EU”

Plaats een reactie

Delen