Het artikel is niet meer beschikbaar. (Foto Twitter en VRT NWS)

Het artikel is niet meer beschikbaar. (Foto Twitter en VRT NWS)

Cultuuroorlog

VRT verwijdert reportage voor kinderen over “culturele diefstal”

Simon Segers

VRT NWS heeft om onbekende redenen een artikel over “culturele diefstal” verwijderd van haar website. Het betrof een artikel met video gemaakt voor middelbare scholieren. Kamerlid Dries Van Langenhove (VB) vermoedt dat zijn uithaal op Twitter de aanleiding kan geweest zijn voor de beslissing om de reportage te verwijderen.

De rubriek KLAAR van VRT NWS publiceert wekelijks twee video’s over “ingewikkelde of gevoelige” onderwerpen. Deze video’s zijn bedoeld voor gebruik in het secundair onderwijs. De meest recente editie behandelde het onderwerp van ‘culturele toe-eigening of diefstal’. Dit betekent dat een persoon bepaalde elementen van een andere cultuur gebruikt, wat volgens critici “ongevoelig” is.

Onbegrijpelijk voor “witte mensen”

VRT NWS verwijderde hun meest recente artikel met bijhorende video, hoewel deze nog steeds terug te vinden is op andere plaatsen.

Louise Hoedt, de presentatrice van KLAAR, ging hier in gesprek met Joris Vergeyle, cultuurjournalist bij de VRT. Vergeyle laat meteen blijken dat culturele toe-eigening een gevoelige kwestie is. “Jij (Louise Hoedt) en ik zijn witte mensen, die gevoeligheid gaan we nooit helemaal begrijpen, maar we gaan het toch proberen uit te leggen. Culturele appropriatie is wanneer mensen iets uit een andere cultuur gaan stelen. (…) Ze gebruiken dat zelf zonder die andere cultuur daarbij te betrekken. Ze denken ook niet na of dit binnen die cultuur vreemd over kan komen.”

“Het grote probleem met Westerse cultuur”

De journalisten halen als eerste voorbeeld het “probleem” aan van Justin Bieber die dreadlocks draagt omdat dit uit de zwarte cultuur komt. Ook de verentooi in het logo van voetbalclub AA Gent valt volgens VRT onder culturele diefstal.

Vergeyle gaat verder: “Westerlingen doen dat al eeuwen, ze gaan de hele wereld rond en vinden iets mooi. Ze nemen iets mee en doen er iets van zichzelf mee. We gebruiken het zonder te weten wat het precies inhoudt. Dat is het grote probleem met de Westerse cultuur, de machthebbers van de afgelopen jaren. De kritiek werd weggemoffeld. Wij zijn de eerste generatie die daar wel over praat.”

Kamerlid Dries Van Langenhove deelde het artikel op Twitter met de boodschap dat “de rubriek voor schooltelevisie Vlaamse schoolkinderen indoctrineert met het Amerikaanse, cultuurmarxistische verzinsel ‘cultural appropriation'”. Later merkte ook hij op dat het artikel verdwenen is. De VRT wou voorlopig niet toelichten wat de redenen zijn voor deze beslissing.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Simon heeft een brede interesse voor politiek en cultuur. Hij is ook gepassioneerd door wetenschap en luchtvaart.

20 gedachten over “VRT verwijdert reportage voor kinderen over “culturele diefstal””

  1. “Cultural appropriation” is iets van alle culturen en alle tijden. Je ontdekt iets nieuws en je doet er iets mee. Moet toch kunnen? Er zijn ook uitstekende violisten uit Azië of kunstschaatsers met Afrikaanse roots.

  2. Wij hebben : penicilline, atoomenergie, de ontbranding motor, … kortom elke technoligische vooruitgang gebruikt in de hélé wereld komt uit het westen.
    Kunnen we dat dan ook ’terugkrijgen’ aub? Of is het net als ‘racisme’ enkel mogelijk in één richting? Ik word hier toch zo moe van …

  3. Idd. De linkse media begint heel ver te gaan om onze westerse tradities en normen en waarden stilletjes van tafel te vegen. De linkse dictatuur wordt steeds erger en erger als er geen actie ondernomen gaat worden. Jurgen C. is daar het grote voorbeeld van. Die man heeft nooit iemand iets aan gedaan en heeft zijn land jaren gediend maar word gezocht met oneindig veel politie en leger. Maar als er een echte terrorist is of er zijn aanslagen dan zie je ze bijna nergens. De wereld is naar de vaantjes door die linkse regering en media. Propaganda ten top.

  4. En mediaminister Benjamin Dalle die dit allemaal laat passeren. Maar het wel prioritair vindt persconferenties te organiseren om schaamteloze afrukkende bv’s te verdedigen.
    Hij gaat de geschiedenis ingaan als de mediaminister van de verloedering!

  5. Er zijn genoeg goede reacties, op de ontspoorde woke gedachte. Woke zelf lokt het uit gelukkig maar. Het wordt tijd dat er in heel die VRT een opkuis komt, zodat we terug kritische journalistiek krijgen.

  6. Dirk,afrukken mag,het zijn linkse culturo’s die leven van Vlaams geld,en zo krijgen we nog iets te zien voor ons geld.Ik vrees dat de volgende anti Poetin of Lukaschenko journalist geen vliegtuig meer zal kunnen nemen,hij zal verdwijnen in het niets.Dit moet hier ook gebeuren met al die poco’s en blm delinquenten,maar jammer genoeg krijgen ze nu nog teveel politieke steun uit linkse hoek,maar de tijden zijn aan het veranderen,dag na dag,JC is ons voorbeeld

  7. Allemaal “culturele diefstal”, politiek-correct beschouwd ;
    – koffie drinken (origine ; Ethiopië)
    – thee drinken (origine ; Azië)
    – rooibos drinken (origine Zuid-Afrika)
    – tomaat eten (origine : Midden-Amerika)
    – patatten eten (origine ; Peru)
    – bananen eten (origine ; Costa Rica)
    – ananas eten (origine ; Zuid-Amerika)
    Oei, oei oei, ai, ai, ai, wij zijn niet politiek-correct want “culturele dieven !”

  8. Ja natuurlijk want de leeuw is Afrikaans! Maar de linksen hebben niet door dat ze ook der aan meedoen, zij imiteren namelijk de ezel en doen dat wonderwel uitstekend goed ! Maar het is en blijft cultuur diefstal want een ezel hoort thuis in een ezels stal en niet in een openbare televisie omroep!

  9. De verandering, of het gevolg, is zelfs heel zichtbaar. Links is duidelijk aan de macht. Als bij de volgende verkiezingen de N-VA zakt naar het niveau van de 10 % partijtjes en het VB stijgt naar pakweg 35% zal het groot feest zijn aan linkerzijde.

  10. De verandering, of het gevolg, is zelfs heel zichtbaar. Links is duidelijk aan de macht. Als bij de volgende verkiezingen de N-VA zakt naar het niveau van de 10 % partijtjes en het VB stijgt naar pakweg 35% zal het groot feest zijn aan linkerzijde.

Plaats een reactie

Delen