Vaccinatiecentrum aan de Heizel (Brussel)

Uncategorized

Wetgeving rond luchtzuivering onduidelijk

Wannes Neukermans

De wetgeving rond luchtreinigers op openbare plaatsen gaat veranderen. Momenteel is er voor Airsteril, een Belgisch bedrijf, een vrijstelling nodig om op de markt gebracht te worden. Dat komt omdat Airsteril werkt met een vorm van plasma, wat momenteel verboden is. Het bedrijf heeft momenteel wel een uitzondering gekregen om haar technologie op de Heizel te gebruiken.

Tijdens de eerste golf van de coronapandemie deed Brussels Expo een investering van ongeveer 1,2 miljoen euro om haar tientallen paleizen uit te rusten met luchtdesinfectiesystemen. Destijds probeerde de Heizel zich hiermee te profileren als eventlocatie, zodra de evenementensector opnieuw op gang zou komen. Enkele maanden later werd Paleis 1 het grootste vaccinatiecentrum van het land.

Verkoop gestegen met 500 procent

Airsteril Belgium werd gekozen als bedrijf dat de desinfectiesystemen moest plaatsen. Het bedrijf werd in 2015 opgericht om de in Engeland ontwikkelde technologie te distribueren. Sinds de coronacrisis heeft die technologie, die aanvankelijk bedoeld was voor tandartspraktijken, enorm veel succes. De verkoop zou in 2020 gestegen zijn met zo’n 500 procent.

Het kleine Belgische bedrijf dreigt echter stil te staan. Dat komt door een nieuw decreet dat ondertekend is door minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke. Dat decreet legt de regels vast voor het op de markt brengen van luchtzuiveringssystemen in openbare plaatsen. Het decreet, dat de mening van de Hogere Gezondheidsraad volgt, verbiedt UVC-lampen met directe straling, mechanismen die ozon genereren of die de lucht ioniseren of koud plasma gebruiken. In het geval van Airsteril zijn niet de UVC-lampen het probleem, maar het feit dat de gezuiverde lucht het zuiveringsmechanisme verlaat in de vorm van een plasma die samengesteld is uit negatieve ionen en een kleine hoeveelheid ozon die zich verbindt aan de ziekteverwekkers.

Algemeen verbod als voorzorgsmaatregel

Om de technologie te blijven verkopen, moet Airsteril dus eerst een uitzondering krijgen op de wetgeving. Maar op de Heizel blijft het vertrouwen in Airsteril bestaan. “Gezien de opkomst van technologieën die niet altijd succesvol zijn op de markt, voorziet het ministerieel besluit een algemeen verbod, waarschijnlijk als voorzorgsmaatregel. Maar Airsteril krijgt ongetwijfeld een uitzondering. Deze technologie, die al veel gebruikt is in het buitenland, voldoet aan alle normen”, aldus Denis Delforge, CEO van Brussels Expo.

Het kabinet van Frank Vandenbroucke geeft aan dat deskundigen het decreet opgesteld hebben. “Producten die al in gebruik zijn, zijn niet verboden. Het ministerieel besluit heeft alleen betrekking op producten die nog moeten worden verkocht of die op de markt moeten worden gebracht. Airsteril heeft een uitzondering aangevraagd. Het is de taakgroep ventilatie die hun aanvraag zal beoordelen”, verduidelijkt zijn woordvoerder.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Wannes Neukermans (1999) volgt de Vlaamse en nationale politiek op de voet, met een uitgesproken belangstelling voor communautaire thema's.

Plaats een reactie

Delen