N-VA-voorzitter Bart De Wever. Foto HLN

N-VA-voorzitter Bart De Wever. Foto HLN

Binnenland politiek

Bart De Wever wijst samenwerking met Vlaams Belang af: “Die kiezers zijn verloren”

Simon Segers

Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken was zondagnamiddag te gast bij VTM Nieuws naar aanleiding van hun peiling afgelopen vrijdag. In de discussie over de regeringsvorming in 2024 werd ook N-VA-voorzitter Bart De Wever gevraagd naar zijn visie op een mogelijke samenwerking. “Meneer Van Grieken met zijn blanke dominantie. Die partij wil gewoon niet besturen.”

Bart De Wever is er zich duidelijk bewust dat veel van de N-VA-kiezers te vinden zijn voor een coalitie met Vlaams Belang in een toekomstige Vlaamse regering. “Ik denk dat veel kiezers aan rechterzijde daar aan denken omdat ze Vivaldi nog veel sterker afwijzen.” De N-VA-voorzitter laat echter zijn ongenoegen blijken over “de manier waarop Vlaams Belang aan politiek” doet: “Meneer Van Grieken ook weer recent met zijn blanke dominantie, dat is verloren energie. Die partij wil niet besturen of doet niet hetgeen nodig is om te kunnen besturen. Die kiezers… dat is spijtig genoeg verloren.”

Romeinse keizer

Van Grieken laat de afwijzende toon van De Wever echter niet aan zijn hart komen. “Recent onderzoek heeft aangetoond dat 80 procent van de N-VA-kiezers wel een samenwerking zien zitten. Meneer De Wever wordt steeds meer een Romeinse keizer die alle voeling met zijn onderdanen aan het verliezen is.” De Vlaams Belang-voorzitter is overtuigd dat een Vlaamse coalitie tussen Vlaams Belang en N-VA in 2024 de wil van de kiezer het best zal vertegenwoordigen op basis van de huidige peilingen.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Simon heeft een brede interesse voor politiek en cultuur. Hij is ook gepassioneerd door wetenschap en luchtvaart.

55 gedachten over “Bart De Wever wijst samenwerking met Vlaams Belang af: “Die kiezers zijn verloren””

  1. De Wever komt er, ondanks zijn IQ van 3455 en betere kennis van het Latijn dan de oude en nieuwere Romeinen samen, nog wel achter. Wat een ego-trippende, zelfingenomen plucheplakker zeg!

  2. Beste Bart, je dwaalt… En dat is erg spijtig want je gooit de Vlaamse meerderheid voor de gieren. Luister nu ook eens naar je eigen kiezers in plaats van ze weg te jagen naar het VB! Vlaams Belang wordt bij de volgende verkiezingen dubbel zo belangrijk als de N-VA en je schijnt dat blijkbaar niet te merken! Wat spijtig dat een overtuigde Vlaamse meerderheid door de weigering van een enkel persoon te grabbel wordt gegooid… Pas maar op beste Bart: niemand is onvervangbaar! Vlaanderen heeft je nodig: besef dat!

  3. Wat zou er mis zijn met “blanke dominatie”, dat Europese Stamboek Europeanen de meerderheid blijven in hun EIGEN Fort Europa en dat van hun vooorouders ? Dit sluit toch niet uit dat mensen van een andere etnie en hun nazaten hier hun thuis zouden kunnen blijven vinden ! Waarom verzet BDW zich dan niet consequent tegen “blanke dominantie” door onder de zonnebank te gaan liggen bruineren desnoods zelfs met boter ingesmeerd om een mooi korstje te krijgen…..

  4. Bart De Wever. Het losse kanon op het schip dat r aan de linkerzijde van het schip af valt. De studentenvriend van Verhofstadt, de man met 24/7 bewaking terwijl Antwerpen zelf de maffiaoorlog moet ondergaan. Weet je hoe je een malafide politicus herkent? Hij of zij zegt op wie je moet stemmen.

  5. Bartje is een doorwinterde politieker geworden, schrikt echt niet terug om zijne jas (frak voor antwerpenaren) te draaien, het komt er op aan zoveel mogelijk vetbetaalde jobjes te bekomen.

  6. Bart De Wever sluit naadloos aan bij de traditionele partijen en hun cordon sanitaire. Hij bestuurt liever met CD&V, O-VLD en Vooruit. Aan zijn kiezers om te oordelen.

  7. Uitspraken van BDW doen echt pijn voor mij(en vele anderen) die jarenlang hebben gemiliteerd in N-VA teneinde Vlaanderen onafhankelijker te maken van den belziek.
    Soms (de ganse corona crisis) krijg ik het gevoel dat art1 van de statuten voor hen(partijtop) helemaal niet meer geldig is. Liever een elfje, dan een dominante partij in Vlaanderen.

  8. TvG schiet zijn doel voorbij,Europa is Europa en Vlaanderen is Vlaanderen,hier moeten wij ijveren voor een confederale staat .Wat er in Litouwen of Spanje moeten we ondergaan,we kunnen er niets aan veranderen.BDW heeft in deze gelijk.Tom,als je mee wil besturen zul je als co-piloot moeten bewijzen dat je het kan,totop vandaag trek je te hard aan het stuur en kan de Vlaamse wagen crashen tot groot jolijt van vivaldi en peterken.

  9. Het dédain waarmee De Wever telkens spreekt over het Vlaams Belang en zijn kiezers kent geen grenzen. Altijd van uit de hoogte neerkijkend op het ‘plebs’ van het Vlaams Belang. Een zogenaamde Vlaams nationalist die alleen uit is op macht om er uiteindelijk niets mee te doen voor het Vlaams nationalisme. De Wever huilt liever mee met een bende belgicistische sjoemelaars, windhanen, islamofielen en Vlamingenhaters dan samengaan met de enige partij die nog durft opkomen voor een Vlaanderen waarin de Vlaming zich thuis kan voelen. Van deze boer geen eieren. Inderdaad mijnheer De Wever: “Europa voor de Europeanen en Vlaanderen voor de Vlamingen”. Wat is daar nu mis mee?

  10. In België zijn het niet de kiezers die het beleid bepalen. Dat is het privilegie van de particratie (Belgische nomenklatura) ongeacht de uitslag van de verkiezingen. In vergelijking met de VSA is België een fake democratie en fake federale staat. Prioriteit nr 1 herstel van de democratie, nr 2 invoering referenda.

  11. De Wever verkiest voor zijn eigen ego in plaats van de wensen van de kiezer te respecteren echt onwaardig voor een voorzitter onbegrijpelijk. Stop met elkaar te bekritiseren en ga rond de tafel zitten , vergeet niet De Wever de bevolking betaald uw loon anders had ge niet de plaats waar ge nu bent , ik dacht dat de slimmer was .

  12. BDW zal toch moeten beginnen rekening houden met een samenwerking met het VB. Het is inderdaad zo dat veel van zijn kiezers een eventuele samenwerking niet ongenegen zijn, en het hem kwalijk kunnen nemen dat hij de kans om een VL- regering op Vlaams niveau op poen te zetten laat liggen. Zijn uitspraken zijn misschien welgekomen bij onze media en een segment in zijn partij, maar de teneur bij veel van zijn leden, en bij zijn kiezers nog meer zit wel wat ingewikkelder ineen dan hij blijkbaar beseft.

  13. Hoe kan je je partij nog Vlaams-Nationalistisch noemen als je pertinent weigert om samen te werken met een andere Vlaams-Nationalistische partij?
    Bart De Wever heeft de NVA groot gemaakt, maar het zal dezelfde Bart De Wever zijn die zijn partij laat leegbloeden.

  14. Ongelooflijk; N-VA werd als grootste Vlaamse partij uitgesloten bij de federale regeringsvorming en wilt in de toekomst puur uit persoonlijke afkeer van de voorzitter meewerken om de -waarschijnlijk- veruit grootste Vlaamse partij (met nb. voor 99% gelijke statuten als de N-VA) uit te sluiten bij de volgende regeringsvorming. Kafka en Open VLD hadden het niet beter kunnen bedenken.

  15. Maar Bruno haat dan ook nog eens NVA, misschien door het succes( nu toch nog) van Bart, trek daarmee maar eens naar een…….,twee hystorici die precies alles uit hun kast halen om onze trots te minimaliseren..

  16. ik had veel bewondering voor jou maar jouw denkpatroon is door de jaren heen fel veranderd… al goed dat we nog iemand zoals Tom van Grieken hebben die voor zijn eigen volk opkomt… maar ja het zal hem weer om de stemmen te doen zijn … werk maar verder aan de komende linkse dictatuur want tegenwoordig moogt ge uw gedacht niet meer zeggen!!!!

  17. Dus De Wever kiest voor Vivaldi partners zoveel is duidelijk.
    Op de (helaas) inmiddels verdwenen blog (Angeltjes) van wijlen Ray De Bouvere schreef ik jaren geleden al: “als Vlaanderen de onafhankelijkheid mis loopt is dit enkel en alleen de volle verantwoordelijkheid van N-VA.”
    We staan d

  18. De NVA moet nu BART D W laten vallen.We moeten er niet meer oprekenen. Wat een diepe ontgoocheling voor de Vlaamse zaak. Hij wil gaan voor zichzelf. NVA neem nu je conclusie en wacht niet tot 2024. Als hij nu niet opstaat is hij een volksverrader. Dan moeten we allemaal stemmen voor Vlaams Belang. Anders gaan de kleine partijtjes weer samenklitten. Dat is hier een dictaruur aan het worden. M. e Vos.

  19. Vissen in dezelfde vijver. Is puur strategisch. Hij test uit, in welk aas de vissen willen bijten. Als ze niet bijten zal hij van aas wisselen anders verliest hij. Best zelf uitmaken welke strategie hij moet volgen en zich niet te veel laten beïnvloeden door buitenstaanders (o.a. broer enz.). Het spreekwoord zegt: “wie zijn gat brandt, moet op de blaren zitten” en “Wie een kuil graaft voor een ander, valt er zelf in”.

  20. Inderdaad , altijd voor de N-Va gestemd maar ben er vast van overtuigd de volgende keer eens te stemmen op het Vlaams Belang .. ik had zo graag een meerderheid van 51 procent gezien van het Vlaams Belang met de N-Va maar als Bart natuurlijk bij zijn standpunt blijft , ga ik daarom op het Vlaams Belang stemmen

  21. BDW is een eerlijk politieker maar heeft wat CVP-manieren gekregen. Drijft niet meer door en gelooft in een oplossing met de PS…
    Ondanks mijn bewondering voor de “bard”-BDW van vroeger: je dwaalt Bart!
    Denk eens goed na: met de CVP heb je al een nare ervaring opgedaan. Heerft woord noch ruggegraat.
    De VLD is voor geen haar te vertrouwen, dat heb je bij de laatste regeringsvorming mogen ondervinden.
    En over Groen moeten we niet eens nadenken: niets mee aan te vangen: die leven op Utopia.
    Schiet over PVDA en VB. Keuze snel gemaakt allicht…

  22. We hebben U niet nodig Mr. De Wever. En als ik een verliezer/looser ben in Uw ogen als Vl.B…wel dan is dat goed voor U als dat Uw mening is…ik lig daar alvast niet van wakker…

  23. Geachte Voorzitter,
    Reeds jaren lid van uw partij én vertrouwen in uw visie. Ik begrijp dat het discours van VB soms nogal hard overkomt voor een N-VA-er, maar zoals de zaken er nu voor staan meen ik dat het ogenblik VOOR BEIDEN gekomen is om de standpunten op elkaar af te stemmen en in 2024 samen(!) voluit te gaan voor de onafhankelijkheid van Vlaanderen. Jullie zijn beiden verstandig genoeg om te begrijpen dat een kans zoals deze zich momenteel voordoet, zich praktisch niet meer zal voordoen. Het is nu of nooit. Besef dat jullie beiden afzonderlijk het nooit gaan halen. Jullie zijn dit verschuldigd aan jullie kiezers. Samen staan jullie sterk zoals geen enkele partij ooit tevoren! Stop met woorden, de kiezers van beide partijen willen nu daden zien.

  24. Mijn stem is hij ook al enkele maanden geleden verloren. Ik stem voor partijen die democratisch verkozen worden, niet voor partijen die zichzelf verkiezen en de democratie negeren.

  25. Waarom we 700 jaar later nog rekening moeten houden met zaken die vroeger nu eenmaal normaal waren, is dan de terechte vraag die bij uw opmerking geplaatst kan worden?
    Waarom gaan die WOKE aanhangers niet naar Afrika de mensen helpen, maar blijven ze hier genieten van de voordelen van de Westerse Wereld en iedereen een schuldgevoel aanpraten?
    Willen maar niet kunnen???

  26. VB-stem is een extreem-rechtse, racistische stem zonder toekomst. Ik zou zeggen BDW, zet eens een andere ploat oep. Het is zo dunnetjes dat je er los doorziet. Integendeel, vele mensen zullen VB stemmen uit angst ,bezorgdheid,…..aangezien ze feilloos aanvoelen dat bij dit beleid er geen toekomst is in Vl. voor hun kleinkinderen.

  27. Als de Vlaming allemaal massaal op het VB .stemt hoe kan onze stem dan een verloren stem zijn, meneer De Wever? Trouwens meneer Van Grieken bedoelde met zijn uitspraak alleen maar dat er in de toekomst een voldoende aantal Belgen overblijven om ons land te blijven vertegenwoordigen. Wat is er mis aan het feit dat de Vlamingen hun vrijheid in hun eigen land willen behouden?

  28. Bart De Wever doet net hetzelfde wat de Romeinen destijds deden in de veroverde gebieden : “Divide et impera” (Verdeel en heers) . Ook bij de NVA is broedermoord niet veraf.

  29. Je weet niet echt wat er bedisseld is. Het is best mogelijk dat dit toneel is om de broodnodige stemmen binnen te rijven van OVLD/CDV bij NVA om later met VB samen te besturen. In elk geval zit BDW in een zetel , in 2024 kan hij kiezen tussen VB of Vivaldi en in beide opties zijn wil opleggen. BDW heeft al meer dan eens heilige beloftes ingeslikt.

  30. Bewondering voor Dewever die in het verleden almaar sprak van VB waterloo bezorgen … Keel oversnijden van VB etc. En dat om linkse mediasteun te krijgen.

    Mocht Dewever echt voor Vlaanderen ageren dan kreeg hij geen promo docu op de vRT.

  31. Bart wat zult u aanvangen met uw 22 % stemmen ?? Of je huilt mee met de wolven in het bos en ben je ook een Vlamingen verrader zoals OVLD, Vooruit ,CD&V en de groentjes. JMDD had groot gelijk dat hij u geen hand meer wou geven,ja een goede politieker meot goed toneel kunnen spelen,wat ka het schelen je bent reeds binnen voor de regen !!

  32. Wat is er mis met de uitspraak van Tom Van Grieken: “Europa dominant blank en Afrika dominant zwart”, zijn wij daarom racisten ? Bart De Wever jij bent voor gans mijn familie één grote teleurstelling. Wij hebben jarenlang NV-A gestemd maar dat is nu definitief voorbij. Het is ons nu ook duidelijk dat Bart De Wever een narcist is. Toen het Vlaams Belang nog kleiner was wilde hij er nog mee praten, maar nu het VB groter en groter lijkt te worden, haat hij ze, kan niet tegen zijn verlies en wil enkel de grote leider zijn. Onze volgende stem gaat naar Tom Van Grieken en zijn partij.

  33. BDW kan niet delen; hij wilt de totale macht, maar wil niet inzien dat hij die al verloren is met de verkiezingen van 2019.
    Als hij met de volgende verkiezingen niet wil samenwerken met VB kan hij beter op vervroegd pensioen gaan, want zijn kiezers zullen afhaken en dit betekent einde van zijn eens zo mooie politieke periode.

  34. Stel je eens voor. Bij de volgende Vlaamse verkiezingen haalt de N-VA 22% en het VB 28%. En zoals velen hier willen blijkbaar, vormen ze samen een Vlaamse regering. Een regering waarin het VB volledig zijn zin kan doen door hun meerderheid. Dit zou voor de N-VA pure zelfmoord zijn. Andere ‘Vlaamse’ partijen die zouden kunnen meestappen in zo’n regering om de N-VA te steunen indien het VB te ver gaat zullen dit niet doen. Al haalt het VB 34%, nooit zullen ze Vlaams meeregeren. Dat is niet in de eerste plaats de schuld van de N-VA maar wel van de andere Vlaamse minipartijen de ‘V’ in hun naam onwaardig. Het is trouwens zo dat die andere ‘Vlaamse’ partijen liever een groter VB zien en een kleinere N-VA dan andersom. Zo kunnen zij zowel in een Vlaamse als federale regering een rol spelen. Zie onze huidige Vlaamse en federale regering. Zowel (V)LD als CD&(V) doen lekker mee!

Plaats een reactie

Delen