Trams van de MIVB

Binnenland politiek

Brusselse regering gaat niet in beroep tegen hoofddoekenkwestie MIVB

Wannes Neukermans

De Brusselse regering heeft in een persbericht laten weten niet in beroep te gaan tegen het hoofddoekenvonnis. Het management van de MIVB zal na een sociaal overleg wel een gewijzigd arbeidsreglement moeten voorstellen.

Donderdagmiddag gaf de Brusselse minister-president Rudi Vervoort (PS) een persconferentie over de kwestie rond de MIVB. De vervoersmaatschappij nam een vrouwelijke moslima niet aan omdat ze een hoofddoek draagt. Nadat de vertegenwoordigers van PS, Ecolo en Groen in het beheerscomité van de MIVB een hoger beroep nipt onmogelijk gemaakt hadden, is de zaak een regeringskwestie geworden. Défi dreigde zelfs met “het heroverwegen van verdere regeringsdeelname”. Vanuit de oppositie ging ook de MR stevig tekeer over de kwestie.

Vervoort beantwoordt geen enkele vraag

Het hoger beroep komt er nu effectief niet. “De Brusselse regering, die een beroepskwestie naar aanleiding van een gerechtelijk geschil moest beslechten, besliste om deze gelegenheid aan te grijpen om op grond van duidelijke en coherente principes het pad te effenen om de gemoederen te bedaren”, klinkt het nu in een regeringsverklaring waarin elk woord door de meerderheidspartners op een weegschaaltje werd gelegd. Vervoort las de verklaring voor tijdens de persconferentie maar wilde achteraf geen enkele vraag beantwoorden.

Daarnaast zal er een gepast wettelijk kader komen om proselitisme op de werkvloer van Brusselse overheidsdiensten- en bedrijven te verbieden. Daarnaast zal het niet toegelaten worden om ruimten omwille van levensbeschouwelijke redenen aan te passen.

MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez is niet tevreden met de beslissing. “De neutraliteit van de staat wordt aangevallen door zij die meer aan de verkiezingen dan aan het algemeen belang denken”, aldus de politicus uit Bergen.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Wannes Neukermans (1999) volgt de Vlaamse en nationale politiek op de voet, met een uitgesproken belangstelling voor communautaire thema's.

6 gedachten over “Brusselse regering gaat niet in beroep tegen hoofddoekenkwestie MIVB”

  1. “Daarnaast zal er een gepast wettelijk kader komen om proselitisme op de werkvloer van Brusselse overheidsdiensten- en bedrijven te verbieden.” Dus momenteel is dat toegestaan?

  2. Gelijk heeft u. Somers is een moslim militant en toch geniet hij de steun van CD&V, N-VA en uiteraard OVLD. Samen vormen ze een islamitisch front met gelijkgezinden in casu Ecolo/Groen en de PS. Het is dan ook opmerkelijk dat N-VA coalities sluit met leden van die officieuze federatie en tot nader order formeel iedere samenwerking met het Vlaams Belang in Vlaamse kwesties weigert. Is de islamisering voor N-VA dan belangrijker dan Vlaamse autonomie?

  3. Dit is slechts de eerste stap in de door Groen georganiseerde omvolking.
    Bij de volgende zullen de niet-moslima’s verplicht worden ook een hoofddoek te dragen om hun gelovige tegenvoeters niet te schofferen.
    En zo wordt Vlaanderen stapje bij stapje een officieel moslimland.

Plaats een reactie

Delen