(Shutterstock)

(Shutterstock)

Uncategorized

EU begint antitrustonderzoek naar Google

Pieter Van Berkel

De Europese Commissie is dinsdag een formeel antitrustonderzoek naar Google begonnen. Het onderzoek zal nagaan of Google zijn eigen online reclamedienst bevoordeelt ten opzichte van concurrenten en of het de toegang tot gebruikersgegevens op oneerlijke wijze beperkt voor concurrenten.

“Google verzamelt gegevens om te gebruiken voor gerichte advertentiedoeleinden, het verkoopt advertentieruimte en fungeert ook als tussenpersoon voor online advertenties. Google is dus aanwezig op bijna alle niveaus van de toeleveringsketen voor ‘online display advertising’. We zijn bezorgd dat Google het voor rivaliserende online reclamediensten moeilijker heeft gemaakt om te concurreren in de zogenaamde ‘ad tech stack'”, zegt Magrethe Vestagher, Europees Commissaris voor Concurrentie.

Men onderzoekt onder meer het verplichten van adverteerders om de Google Ad Manager te gebruiken om advertenties op YouTube weer te geven en de geplande uitfasering van cookies van derden.

Eerder voerde de EU al onderzoek naar de online winkels van Google, het Android-beleid van de techreus en zijn AdSense contracten. De afgelopen tien jaar kreeg Google al meer dan 8 miljard euro aan boetes te verteren vanwege de EU. Google laat zelf weten dat het “constructief” zal meewerken aan het onderzoek.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Pieter Van Berkel (°1990, Genk) is historicus en volgt de (inter)nationale politiek en 'culture wars' op de voet. Interesse in politiek, geschiedenis, filosofie en religies in al hun vormen. Sciencefictionfanaat.

Plaats een reactie

Delen