N-VA Kamerlid Valerie Van Peel

Binnenland politiek

Franstalige gemeenschap laat opnieuw te veel artsen instromen, mét toestemming van federale regering

Wannes Neukermans

De federale regering heeft vandaag beslist dat alle studenten geneeskunde en tandheelkunde die dit jaar afstuderen, een RIZIV-nummer zullen krijgen, en dus het beroep van arts zullen kunnen uitoefenen. Nochtans weigert de Franstalige gemeenschap al meer dan twintig jaar de federale quotawet te respecteren. Daardoor stromen er opnieuw te veel artsen in. Daarnaast is er nog steeds geen oplossing om het overtal aan artsen in de toekomst in te dijken.

“De Franstalige partijen triomferen binnen Vivaldi. Sinds jaar en dag laat Wallonië teveel studenten toe tot de opleiding (tand)arts met als gevolg dat er een gigantisch overtal van artsen is ontstaan aan Waalse kant. Met een gigantische meerkost voor onze gezondheidszorg tot gevolg”, zegt N-VA-ondervoorzitter en Kamerlid Valerie Van Peel. “CD&V beweerde tijdens de bespreking van het regeerakkoord bij hoog en laag dat het met hen in de regering niet meer zou gebeuren. Maar kijk, het is opnieuw zover.”

“Het wordt dringend tijd dat Wallonië zijn verantwoordelijkheid neemt”

Om het teveel aan artsen tegen te gaan, voerde de Vlaamse overheid al twintig jaar geleden toelatingsexamens in voor wie aan de opleiding wil beginnen. In Franstalig België studeren echter nog altijd te veel artsen af. Dit jaar gaat het om enkele honderden.
“Het wordt dringend tijd dat Wallonië zijn verantwoordelijkheid neemt en zoals Vlaanderen een sluitend ingangsexamen invoert dat het aantal studenten die mogen starten aan de opleiding strikt beperkt”, aldus Van Peel. “Elk jaar mogen duizenden van onze studenten niet aan de opleiding beginnen. Dat is oneerlijk. De kost die hiermee gepaard gaat voor de gezondheidszorg al helemaal. En het is de Vlaamse belastingbetaler die dit mee mag financieren.”

Volgens de N-VA is het onbegrijpelijk dat de Vlaamse partijen opnieuw toestaan dat de Franstaligen teveel artsen laten afstuderen, zeker omdat ze geen enkele garantie afdwingen om dat in de toekomst te vermijden. “Dat CD&V en Open VLD simpelweg toekijken terwijl de Franstaligen de gezondheidszorg op kosten jagen, is in deze tijden onbegrijpelijk. En de rekening zal uiteraard weer aan Vlaanderen gepresenteerd worden”, besluit Van Peel.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Wannes Neukermans (1999) volgt de Vlaamse en nationale politiek op de voet, met een uitgesproken belangstelling voor communautaire thema's.

8 gedachten over “Franstalige gemeenschap laat opnieuw te veel artsen instromen, mét toestemming van federale regering”

  1. Mevrouw Van Peel u hebt 100 % gelijk als u dit oneerlijk vindt, en graag sluit ik me daar bij aan.
    Misschien er bij uw partijvoorzitter toch eens op aandringen om met Vlaams Belang samen te werken na 2024.
    Als u de oneerlijkheid wil aanpakken lijkt mij dit de enige manier.

  2. Een grotere instroom is net nodig om het grote tekort aan huisartsen te compenseren. Waar is het belang van de patiënt in de besparingsfetish van N-VA? Of is het de bedoeling om artsen uit het buitenland te importeren, ipv onze eigen studenten kansen te geven?

  3. Dat ziet er niet zo best uit voor ovld/cdv en al het goede nieuws voor Vivaldi is al zo goed als voorbij (exit uit corona). Voor Vooruit is er ook geen probleem want de sleutelzin voor CRousseau kennen we al : niemand ligt wakker van deze artsenquota, wat is het probleem ?

  4. In plaats van te zaniken zouden de Vlamingen beter hetzelfde doen. Trouwens: er zijn huisartsen te kort en dat tekort gaat alleen maar groter worden. Weg met dat toelatingsexamen dat enkel het corporatisme van de gevestigde artsen dient.

  5. Hoe moeilijk is het niet om een afspraak te bekomen bij een (specialist)arts wachttijden van 3maanden en bij de huisarts kan men uren zitten wachten ondanks een afspraak op uur

Plaats een reactie

Delen