Een verkiezingsposter van Ebrahim Raisi. Foto Shutterstock

Een verkiezingsposter van Ebrahim Raisi. Foto Shutterstock

Uncategorized

Iran verkiest opnieuw conservatieve president, trouwe aanhanger Ayatollah Khameini

Simon Segers

Ebrahim Raisi is verkozen tot de nieuwe president van Iran met ongeveer 62 procent van de stemmen. Met deze verkiezing krijgt het land opnieuw een meer conservatieve leider na twee termijnen van de progressieve Hassan Rohani.

Ongeveer 49 procent van de stemgerechtigde Iraniërs bracht daagde op voor de presidentsverkiezingen, het laagste aantal ooit. Ebrahim Raisi was ook kandidaat bij de vorige verkiezingen in 2017, maar hij slaagde er toen niet in om de zittende president Rouhani te verslaan. Deze beëindigt in augustus zijn tweede termijn als president. Hij was bij wet verhinderd om zich opnieuw kandidaat te stellen.

De nieuw verkozen president Raisi is een dichte vertrouweling van Ali Khameini, de Ayatollah (geestelijke en effectieve leider van Iran, red.). Raisi is ook een hooggeplaatste geestelijke, die beschouwd wordt als een rechtstreekse nazaat van de profeet Mohammed. Hij verkondigt zelf dat hij tijdens zijn beleid wil focussen op de strijd tegen armoede en corruptie.

Politieke executies

Mensenrechtenorganisaties wereldwijd maken zich ernstig zorgen over de verkiezing van Raisi. In de jaren ’80 was hij een aanklager voor justitie en ook een rechter bij verschillende rechtzaken waarbij duizenden politieke gevangenen zijn geëxecuteerd. Raisi zou mogelijk ook de nieuwe Ayatollah kunnen worden in Iran. Hij zou hiermee in de voetsporen treden van Ali Khameini, die ook de hoogste leider werd toen hij president was van Iran. Aangezien Khameini ondertussen 82 jaar oud is, bestaat de kans dat hij Raisi hem zal opvolgen als de nieuwe Ayatollah.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Simon heeft een brede interesse voor politiek en cultuur. Hij is ook gepassioneerd door wetenschap en luchtvaart.

1 gedachte over “Iran verkiest opnieuw conservatieve president, trouwe aanhanger Ayatollah Khameini”

  1. Terug naar af in Iran. Het is daar zoals met Monopoly: Ga direct door naar de gevangenis, ga niet langs start, je ontvangt geen 200 €. Gaan onze Groene en Rode woke-politiekers nu ook sancties vragen tegen Iran zoals indertijd tegen Israël ? Wellicht niet want met Iran bakt de EU zoete broodjes.

Plaats een reactie

Delen