Oeigoerse vrouwen in een fabriek in Xinjiang (Shutterstock)

Oeigoerse vrouwen in een fabriek in Xinjiang (Shutterstock)

Binnenland politiek

Kamercommissie waarschuwt voor genocide tegen Oeigoeren in China

Pieter Van Berkel

De Kamercommissie Buitenlandse Betrekkingen een resolutie aanvaard waarin voor een ernstig risico van genocide tegen de Oeigoeren in China gewaarschuwd wordt. Enkel de PVDA onthield zich.

De resolutie veroordeelt ten stelligste de willekeurige detentie van de islamitische Oeigoeren en de schending van de mensenrechten in de autonome Chinese regio van Xinjiang. De vervolgingen en schendingen van de mensenrechten kunnen aanleiding geven tot misdaden tegen de menselijkheid, klinkt het.

Volgens de resolutie bestaat er een ernstig risico van genocide. Het verdrag inzake de voorkoming en bestraffing van genocide uit 1948 verplicht alle verdragspartijen om preventieve maatregelen te nemen.

Voorts wordt China opgeroepen onmiddellijk de “willekeurige detentie van etnische minderheden in ‘heropvoedingdkampen'” te stoppen en alle mensen onmiddellijk en onvoorwaardelijk vrij te laten. Tot slot worden de ongegronde en willekeurige sancties van de Chinese autoriteiten, die neerkomen op een aanval op de vrijheid van meningsuiting, de academische vrijheid en de internationale inzet voor universele mensenrechten met klem veroordeeld. De Chinese autoriteiten moeten deze “onrechtvaardige sancties” opheffen, luidt het nog.

Gedwongen sterilisatie

Daarnaast bevat de resolutie 20 vragen aan de federale regering. Zo verzoeken ze de regering “met klem elke vorm van discriminatie, onderdrukking en willekeurige detentie van etnische minderheden te veroordelen, in bijzonder het gevoerde beleid ten aanzien van de Oeigoeren in de autonome regio Xinjiang”.

Zo wordt verwezen naar het door de Chinese regering gestuurde dwangarbeidssysteem, de uitbuiting van de Oeigoeren en andere etnische minderheden, de gedwongen sterilisatie van vrouwen en meisjes, de gedwongen abortussen en de fysieke en morele agressie tegenover gevangenen.

Daarnaast dient de regering bij de Europese instanties te pleiten voor een uitbreiding van de sancties tegen China indien de repressie tegen de Oeigoeren aanhoudt. Ook moeten de bilaterale uitwijzingsverdragen met China opgezegd worden als de toestand verergert.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Pieter Van Berkel (°1990, Genk) is historicus en volgt de (inter)nationale politiek en 'culture wars' op de voet. Interesse in politiek, geschiedenis, filosofie en religies in al hun vormen. Sciencefictionfanaat.

3 gedachten over “Kamercommissie waarschuwt voor genocide tegen Oeigoeren in China”

  1. Marc Van Ranst ga jij de PVDA overtuigen om de resolutie te aanvaarden ? Doe eens iets nuttigs en ga naar China om de mensenrechten van de Oeigoeren te gaan verdedigen i.p.v. ons lastig te vallen. Kan je meteen vragen of het corona-virus uit een Chinees laboratorium ontsnapt is.

Plaats een reactie

Delen