Angela Merkel. Foto Shutterstock.

Angela Merkel. Foto Shutterstock.

Uncategorized

Merkels CDU blijft de grootste in Duitse deelstaatverkiezing

Simon Segers

In de Duitse deelstaat Saksen-Anhalt vonden vandaag deelstatenverkiezingen plaats. De eerste exitpolls wijzen op een comfortabele overwinning voor de Christelijk Democratische Unie (CDU), de partij van de zittende bondskanselier Angela Merkel.

Volgens de exitpolls zou de CDU de grote winnaar zijn. Met 36 procent van de stemmen gaat het over een stijging van 6,2 procent tegenover de verkiezingen van 2016. De rechtse partij Alternative für Deutschland (AfD) zou, ondanks een klein verlies van 1,8 procent, de tweede partij blijven met 22,5 procent. De ecologische partij die Grünen haalt slechts 6,5 procent. Het is wachten tot de Bondsdagverkiezingen op 26 september voor bekend wordt of CDU deze trend kan verderzetten. De grote vraag is ook wie na 16 jaar Angela Merkel zal opvolgen als bondkanselier.

De rechtse kiezer

Armin Laschet, de huidige partijleider van de CDU, hoopt om de rol van zijn partijgenote te kunnen overnemen. De stemming in Saksen-Anhalt is de tweede in een reeks van drie deelstatenverkiezingen. Deze verkiezingen vinden in bepaalde deelstaten in Duitsland plaat, onafhankelijk van de Bondsdagverkiezingen waarbij het federaal parlement wordt gekozen. Het is nog onduidelijk of de centrist Laschet een meer rechts discours zal hanteren in de komende maanden om op de rechtse kiezer in te spelen.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Simon heeft een brede interesse voor politiek en cultuur. Hij is ook gepassioneerd door wetenschap en luchtvaart.

1 gedachte over “Merkels CDU blijft de grootste in Duitse deelstaatverkiezing”

Plaats een reactie

Delen