Brussels, Belgium - January 27: Theo Francken pictured during the Interior Commission. January 27, 2021 in Brussels, Belgium, 27/01/2021 ( Photo by Christophe Licoppe / Photonews

Uncategorized

N-VA over strategische visie defensie: “Te voorzichtig en vrijblijvend geformuleerd”

Wannes Neukermans

Minister van Defensie Ludivine Dendonder (PS) heeft een strategisch comité samengesteld. Hun taak was om de strategische visie te updaten. Dat comité heeft nu haar aanbevelingen bezorgd aan de Kamercommissie Defensie. In 2016 was de Strategische Visie 2030 de sleuteltekst waarmee N-VA minister Vandeput het leger wilde heropbouwen en wapenen voor de toekomst.

N-VA Commissieleden Theo Francken, Peter Buysrogge en Darya Safai hadden gemengde gevoelend over het document. “Dit document is nog te voorzichtig en vrijblijvend geformuleerd, maar het biedt wel een basis voor de versterking van onze krijgsmacht. Wat ons betreft mag het meer.”

Opvallend is dat de nota spreekt van een potentieel gevaarlijke internationale omgeving. China wordt hierbij zelfs bij naam genoemd. Volgens de aanbevelingen van het comité moeten België, de EU en de NAVO zich herbewapenen.

Meer, meer, meer!

Daarnaast deed het comité aanbevelingen voor een verruiming van de strategische visie. “Als deze nota in één woord samengevat moet worden: meer! De experten erkennen de belangrijke stappen die al gezet werden, maar de ze hebben de noodkreten van onze militairen gehoord: meer manschappen, meer vliegtuigen, meer drones en geloofwaardige harde slagkracht in de vorm van een bijkomende zware brigade, antiballistische capaciteiten, tanks, etc… Men kent het N-VA standpunt rond meer straaljagers en bewapende drones, maar deze nota onderschrijft nog maar eens wat echt de kern moet zijn van onze inzet: personeel”, aldus Buysrogge.

Te vage tekst

Ook Francken reageerde op het onderzoeksresultaat: “Ik noteer vooral dat de experten ons erop wijzen dat we met 25.000 soldaten er echt niet komen en dat er nood is aan een zware brigade die wordt uitgerust met zwaardere voertuigen dan het huidige CaMo project dat we samen met Frankrijk uitvoeren.

“Helaas blijft de tekst vaag en vooral te voorzichtig, ik vrees dat ze de Vivaldi-meerderheid en haar minister niet zal wakkerschudden, daarvoor is ze veel te vrijblijvend wat jammer is. Maar we zullen komende woensdag wanneer de tekst besproken zal worden met de minister, ook onze aanvullingen neerleggen”, vond ook Darya Safai.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Wannes Neukermans (1999) volgt de Vlaamse en nationale politiek op de voet, met een uitgesproken belangstelling voor communautaire thema's.

3 gedachten over “N-VA over strategische visie defensie: “Te voorzichtig en vrijblijvend geformuleerd””

  1. “Als deze nota in één woord samengevat moet worden: meer! ” in de hoop ‘iets’ te krijgen want nu zijn er al gigantische tekorten (waterleiding in kazerne KTOO)

  2. Defensie moet en zal blijven bestaan. Het is een afvoerput voor de Waalse socialisten om vrij en blij tuig en ondermaatse leeghangers aan te werven, veel te verkopen en eraan te verdienen, en vooral om het ernaar toe gespoelde geld te gebruiken om een half jaar later hun begrotingstekorten mee aan te vullen.

Plaats een reactie

Delen