Katholiek onderwijs tevreden met vernietiging eindtermen: "Belangrijke uitspraak voor vrijheid van onderwijs"

Lieven Boeve. Photo News

Cultuuroorlog

Nederlandse supporters moeten regenboogvlaggen inleveren in fanzone Boedapest

Simon Segers

In de fanzone van de Koninklijke Nederlandse Voetbalbond (KNVB) in Boedapest moesten Nederlandse supporters eventuele regenboogvlaggen inleveren bij de beveiligingsmensen op verzoek van de Hongaarse autoriteiten.

Om 18u vindt straks in Boedapest de aftrap plaats van de wedstrijd Nederland – Tsjechië voor de achtste finale van het Europees kampioenschap. In de fanzone van de Koninklijke Nederlandse Voetbalbond (KNVB) waren ook duizenden Nederlanders aanwezig. Velen van hen hadden regenboogvlaggen bij, maar de beveiliging had hen verzocht deze in te leveren op verzoek van de lokale Hongaarse autoriteiten. Fans die niet meewerkten werden de fanzone uitgezet. Zowel in de fanzones als in de Puskas Arena, waar de wedstrijd plaatsvindt, zijn alleen nationale vlaggen toegestaan volgens de Hongaren.

UEFA liet later ook weten dat zij niet verantwoordelijk zijn voor het verbod in de fanzones. “UEFA zou dergelijke symbolen ten zeerste verwelkomen in de fanzone”, aldus de voetbalbond op Twitter. Ondertussen hebben zij ook de Hongaarse autoriteiten duidelijk gemaakt dat zij de regenboogvlag niet als een politiek symbool zien, maar als een onderdeel van hun campagne tegen discriminatie. Deze vlaggen zijn volgens UEFA dus wel toegestaan in het stadium.

Hongaarse wet

Er is de laatste weken veel heisa betreffende LGBT-symbolen op het Europees kampioenschap. Zo verbood UEFA dat het stadion van München woensdag verlicht werd in regenboogkleuren tijdens de wedstrijd Duitsland-Hongarije. Het verbod kwam er omdat het verzoek volgens UEFA een reactie was op de Hongaarse wet die promotie van holebi’s en transgenders in het openbaar verbiedt.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Simon heeft een brede interesse voor politiek en cultuur. Hij is ook gepassioneerd door wetenschap en luchtvaart.

7 gedachten over “Nederlandse supporters moeten regenboogvlaggen inleveren in fanzone Boedapest”

  1. Regenboogvlaggen bij de wedstrijd Nederland-Tsjechië in Boedapest vormen zeer duidelijk een politiek anti-Hongaars en anti-Orban statement. Daarom zijn ze totaal misplaatst. Het is zeer betreurenswaardig dat de holebigemeenschap haar symbool zo zwaar laat misbruiken door groepen met een totaal andere agenda. En dit zonder de minste weerstand.

  2. In het Puskastadium zijn enkel nationale vlaggen toegestaan. In België is sport een bevoegdheid van de deelstaten. Probeer maar eens met de nationale vlag van de deelstaat Vlaanderen binnen te geraken.

Plaats een reactie

Delen